Riksja moet leven van mindermobielen in Lommel opvrolijken

In Lommel kunnen vrijwilligers en mantelzorgers binnenkort uitstapjes maken met een riksja. Zo kunnen inwoners die niet zo goed te been zijn toch nog fietsen. Het gaat om een initiatief van de Fietsersbond en de Zorggroep van de stad. 

Heidi Loenders van de Fietsersbond in Lommel zag vorig jaar een reportage op Canvas over de riksja's in Kopenhagen. Ze was zo onder de indruk dat ze er ook in Lommel mee wil rondrijden. "Wie in de thuiszorg zit, zit eigenlijk opgesloten. Je kan niet meer weg met de auto of gaan fietsen. We willen dat sociaal isolement doorbreken door met die mensen eens een tochtje met een riskja te maken."

Tijdens De Week van de Mobiliteit reed Heidi al eens een weekend rond met een gehuurde riksja en de reacties waren heel positief. "Het was een heel leuke ervaring. Het was een onvergetelijke rit voor de mensen. Ik heb ook enkele fijne gesprekken met hen gehad." 

Mensen hadden tranen in de ogen van geluk, zo fijn vonden ze het ritje

Nancy Bleys

Omdat de reacties zo positief waren, investeert de stad nu in een elektrische riksja. In mei wordt hij geleverd. Schepen van Zorg, Nancy Bleys (CD&V): "De mensen worden zo gelukkig van zo'n ritje. Ze hadden de tranen in de ogen omdat ze dat konden meemaken. En het voordeel van zo'n riksja is ook dat het veel laagdrempiger is dan bijvoorbeeld een rolstoelfiets."

Vrijwilligers en mantelzorgers zullen de riksja kunnen uitlenen bij de Zorggroep van de stad Lommel. Ze krijgen daarvoor eerst een korte opleiding. In Zonhoven starten enkele vrijwilligers in juni met een gelijkaardig initiatief.

Heidi Loenders

Meest gelezen