Afdankertje in tweedehands­winkel blijkt originele, gesigneerde Salvador Dalí

In een tweedehandswinkeltje in de Amerikaanse staat North Carolina is een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. Een vrijwilligster vond er tussen enkele oude schilderijtjes een opvallend kunstwerk. Ze liet het uit nieuwsgierigheid analyseren door experts. Het bleek te gaan om een originele houtgravure van de Spaanse surrealist Salvador Dalí. Gesigneerd door de meester zelf.

Wendy Hawkins werkt twee dagen per week als vrijwilliger in de Hotline Pink Thrift Shop, een tweedehandswinkeltje in Kitty Hawk, een kustplaatsje in de Amerikaanse staat North Carolina. In de sorteerruimte van de winkel lag een stapel gedoneerde schilderijen en kunstwerken te wachten om geprijsd te worden. Een van die werken sprong in het oog. "Ik zag het daar liggen tussen andere dingen op de vloer en ik dacht, "dit is oud, dit is speciaal", doet ze haar verhaal aan televisiezender WAVY, opgepikt door CNN.

Ze vroeg Michael Lewis, de eigenaar van de winkel, of ze het werk eens mocht laten controleren door een expert. Die zag er geen graten in, maar koesterde ook geen hoge verwachtingen. "We hebben zoiets nog al wel voorgehad, dat we dachten dat we iets origineels en verbazingwekkends gevonden hadden, maar dat bleek dan niet zo te zijn", aldus Lewis. "Ik dacht dat dat nu ook wel het geval zou zijn."

Expert: "Alles klopt"

Maar de expert had ander nieuws voor hen. Het kunstwerk bleek niets minder dan een originele houtgravure te zijn van de wereldberoemde Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. "Alles klopt" zegt kunst-expert Melanie Smith, die het werk onderzocht. "Alle informatie, alle verwijzingen, alle vakjes om te bevestigen dat het om een origineel werk ging, konden we afvinken." Het werk is zelfs gesigneerd door de meester zelf.

De houtgravure maakt deel uit van een reeks van 100 afbeeldingen, "The divine comedy", "De goddelijke komedie". Een reeks waarvoor Dalí de inspiratie vond bij het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. "Dalí's reeks bestaat uit 100 afbeeldingen omdat Dante's "De goddelijke komedie" uit 100 canto's bestaat", legt Smith uit.

Opbrengst: 1.200 dollar

Michael Lewis, de eigenaar van de tweedehandswinkel, heeft geen idee wie het kunstwerk aan hen geschonken heeft. "Soms komen er spullen in het midden van de nacht toe, soms laten mensen gewoon dingen achter en zijn ze zonder iets te zeggen weer weg."

De meeste kunstwerkjes in de tweedehandswinkel komen van mensen die hun strandcabine opruimen, volgens Lewis. Ze worden doorgaans verkocht voor een bedrag tussen 10 en 50 dollar (omgerekend tussen 8 en 44 euro, red). Het werk van Dalí is uiteindelijk verkocht voor 1.200 dollar (ongeveer 1.060 euro). Lewis wil het geld gebruiken voor het opvangcentrum dat aan de tweedehandswinkel verbonden is.

Wie is Salvador Dalí?

De Spanjaard Salvador Dalí (1904 - 1989) is een van de meest opvallende kunstenaars van de 20e eeuw, al is het maar door zijn in het oog springende krulsnor. Hij werd geïnspireerd door dromen en het onderbewustzijn en is waarschijnlijk het bekendste kopstuk van het surrealisme. Zijn werk staat bol van de symbolen: insecten (voor sterfelijkheid), krukken (voor realiteit) en klokken (voor relatieve tijd), bijvoorbeeld.

Hij hield zich niet alleen bezig met schilderkunst, maar ook met film, mode en theaterdecors. Zijn bekendste werk is allicht "The persistence of memory", "De volharding van de herinnering", uit 1931. Het stelt een somber droomlandschap voor waarin harde objecten zoals horloges slap worden weergegeven. Het origineel hangt in het Museum of Modern Art (Moma) in New York.

AP1956

Meest gelezen