ImageGlobe

"Te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot": is verschil duidelijk genoeg voor consument?

Op voorstel van Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) bespreekt de Kamercommissie Economie morgen maatregelen om het systeem van de houdbaarheidsdata van voedselproducten te vereenvoudigen. Omdat het huidige systeem niet voor elke consument duidelijk is, verspilt de gemiddelde Vlaming 18 à 26 kilogram voedsel per jaar.

"Het is zo dat er twee data zijn: een te gebruiken tot-datum (TGT) en een ten minste houdbaar tot-datum (THT)", zegt professor Frank Devlieghere van de Universiteit Gent in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Bij een TGT-datum moet de datum worden gerespecteerd omdat de consument anders een risico loopt om ziek te worden. Bij een THT-datum garandeert de producent dat het product tot die datum van optimale kwaliteit is, maar hier is het zeker geen probleem om de houdbaarheidsdatum te overschrijden: je kan er niet ziek van worden maar het product kan minder lekker zijn."

Als de consument het systeem van de houdbaarheidsdata beter kent, zal dat zeker een impact hebben op de voedselverspilling

Frank Devlieghere (expert voedselveiligheid)

Devlieghere vindt het geen goed idee om de houdbaarheidsdata te verwijderen op verpakking van chips, koffie of pasta. "De producenten van levensmiddelen willen natuurlijk dat het product dat de consument consumeert ook lekker is."

Toch kan het volgens hem eenvoudiger. "Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat alle gekoelde producten een TGT-datum krijgen en alle niet -gekoelde producten een THT-datum." Met andere woorden: bij alles wat je uit het koelrek in de winkel haalt, moet de houdbaarheidsdatum worden gerespecteerd.

"Als de consument het systeem van de houdbaarheidsdata beter kent, zal dat zeker een impact hebben op de voedselverspilling", weet Devlieghere.

Meest gelezen