Radio 2

Ooievaars spotten in Lokeren? Nieuwe, gratis verrekijker maakt dat mogelijk 

Op de dijk van de Durme in Lokeren staat er nu een vaste verrekijker waarmee je het ooievaarsnest in natuurgebied Buylaers kunt bekijken. Je kan de verrekijker gratis gebruiken. “Het is uniek in Vlaanderen”, zegt André Verstraeten, van vzw Durme.

Elk jaar broedt een koppel ooievaars op een nestpaal midden in natuurgebied Buylaers in Lokeren. Vzw Durme wil dat iedereen van het natuurspektakel kan genieten.  “Het is toch wel spectaculair wat er allemaal op dat nest gebeurt. Soms is er een vechtpartij tussen ooievaars om het nest te kunnen innemen. Daarna begint het broeden en het opkweken van de jongen. En als je geluk hebt, zie je de vliegoefeningen van de jonge ooievaars. Er zijn zelfs mensen die speciaal daarvoor naar hier komen”, vertelt André Verstraeten.

De vaste verrekijker is gemonteerd op een paal en heeft een vergroting van 20. “Ik ben op het idee gekomen toen ik op de dijk ben gaan wandelen met een telescoop. Ik vond het zicht van op de dijk veel mooier dan wat je op afstand kan zien zonder verrekijker”. 

Soms is er een vechtpartij tussen ooievaars te zien die het nest willen innemen

Het natuurreservaat De Buylaers is, samen met de Durme en het Verloren Bos, een groene long in het bebouwde centrum van Lokeren. De verrekijker is geplaatst door het vrijwilligersteam van André Verstraeten. “Het is uniek in Vlaanderen en zelfs in het buitenland.”

Het natuurreservaat kwam vorig jaar nog in de belangstelling toen vzw Durme, met financiële steun van bijna 600 schenkers, het laatste grote hooiland in het meersengebied kon aankopen.

kasto80

Meest gelezen