Na meer dan 20 jaar opnieuw vliegshow in Ursel 

In Ursel, bij Aalter, vindt deze zomer opnieuw een airshow plaats op het militair vliegveld. De vorige editie met vliegtuigen in de lucht dateert al van 1997. Er waren de voorbije jaren wel shows, maar enkel met toestellen die op de grond opgesteld werden. Met de airshow hoopt de luchtmacht ook jongeren aan te trekken. 

Op het vliegveld van Ursel, bij Aalter, is er het laatste weekend van juni opnieuw een echte airshow na een pauze van meer dan 20 jaar.  Er was al die tijd niemand die de organisatie op zich kon nemen.  Nu dus wel en dat betekent dat er zowel vliegtuigen op de grond als in de lucht te zien zullen zijn. 

Jongeren werven voor de luchtmacht

Het is niet alleen de bedoeling dat bezoekers komen kijken naar alle indrukwekkende toestellen. De organisatoren willen jongeren ook warm maken voor een carrière bij de luchtmacht. Dat kan onder meer door ze al even in een toestel te laten kruipen dat opgesteld is op de tarmac. “We willen kinderen laten proeven hoe het is aan boord van een vliegtuig en hopen ze zo  te overtuigen van een job  in de luchtvaart”, zegt organisator Kurt Plyson.  

“Brede waaier van de luchtvaart”

Naast vliegtuigen zullen er ook drones te zien zijn.  “We willen het publiek een wow-effect geven. Niet alleen met lawaai, ook de magie van het vliegen zal zichtbaar zijn. We gaan inpikken op drones en elektrisch vliegen en tonen ook sportvliegtuigen”, legt Plyson uit.   

Tweede Wereldoorlog

Er zal ook plaats zijn voor geschiedenis. "Het vliegveld van Ursel is gelinkt aan het vliegveld B67 van de Tweede Wereldoorlog. Het was een uitvalsbasis voor de bevrijding. We gaan daarom ook zeker de Engelse Royal Air Force in de aandacht zetten", zegt Plyson.      

kasto80

Meest gelezen