Videospeler inladen...

Viroloog Van Ranst over nieuw corona-advies regering: "Iedereen moet dit serieus nemen, of het loopt voor iedereen fout"

Viroloog Marc Van Ranst, die de federale regering adviseert in verband met het coronavirus, pleit voor burgerzin in de strijd tegen het virus. De maatregelen die de regering vandaag heeft aangekondigd, zijn volgens hem niet alleen aan te raden, maar ten zeerste aan te raden. Iedereen moet dit au sérieux nemen, zoniet loopt het helemaal fout.

"De regering heeft niet de bevoegdheid om die maatregelen op te leggen", zegt Van Ranst in "Terzake". "Daarom rekent men op de verantwoordelijkheidszin van eenieder, en uiteraard van de gouverneurs en van de burgemeesters. Dan is het bijzonder betreurenswaardig dat sommige burgemeesters zeggen dat ze de economie niet mogen schaden en  niet meedoen met de maatregelen."

Eenieder hoort dit vanaf het begin serieus te nemen, anders loopt het fout voor iedereen

Professor Marc Van Ranst (KU Leuven)

Van Ranst noemt geen namen, maar het is wel de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) die vanavond aangaf dat hij het nut niet inzag van het opvolgen van een advies, maar dat hij alleen een beslissing kan nemen op basis van een duidelijke en objectieve richtlijn die opgelegd wordt vanuit de federale overheid. "Op dit moment moeten we allemaal solidair de gezondheidszorg en elkaars gezondheid vooropstellen", vindt Van Ranst. "Dan hoop je dat iedereen zijn verantwoordelijkheid daar kan nemen."

"We willen kijken hoe ver we raken met deze maatregelen, maar een maatregel vandaag kan worden vervangen door een maatregel morgen." De boodschap is duidelijk: "Eenieder hoort dit vanaf het begin serieus te nemen, anders loopt het fout voor iedereen. Dit is eigenlijk niet mis te interpreteren: aangeraden is hier ten strengste aangeraden." 

Wie stocks heeft liggen van dergelijke maskers - P2 of P3 -, breng die gewoon naar uw lokaal ziekenhuis

Professor Geert Meyfroidt (Belgisch Vereniging Intensieve Geneeskunde)

"Waar we willen aan appelleren is burgerzin, gezond verstand", aldus Van Ranst. "Een soort van tous-ensemblegevoel, dat hebben we nodig."

Professor Geert Meyfroidt van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde was ook te gast in "Terzake" en waarschuwt voor Italiaanse toestanden. "Het capaciteitstekort in de intensieve zorg in Noord-Italië legt een enorme last op de gezondheidszorg", zegt hij. Vooral dat hier en daar personeel besmet is geraakt en samen met patiënten in quarantaine is moeten gaan, klinkt zorgwekkend.

Hoewel er vandaag nog voldoende medisch materiaal is om tests uit te voeren, weet Meyfroidt niet of dit binnen enkele weken ook nog zo zal zijn. Bovendien vindt hij het ergerlijk dat maskers te koop worden aangeboden aan mensen die het niet echt nodig hebben. Hij doet een opvallende oproep: "Wie stocks heeft liggen van dergelijke maskers - P2 of P3 -, breng die gewoon naar uw lokaal ziekenhuis. Niemand kan daarmee op straat iets doen." 

Meest gelezen