Getty Images

Vlaamse wijnbouwer in Piemonte: "Maak me geen zorgen over de quarantaine, wel over wijntoeristen die wegblijven"

Antwerpenaar Jan De Bruyne was in een vorig leven arts en ruilde zijn patiënten voor de wijngaarden in Piemonte in het noorden van Italië. Ook hij moet nu verplicht in qaurantaine blijven. "Als arts begrijp ik de maatregelen van de Italiaanse overheid. Als wijnbouwer en B&B-uitbater merk ik dat toeristen hun reis naar ons domein annuleren", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

Sinds vandaag is heel Italië in lockdown. Iedereen moet verplicht thuisblijven in quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dit was zowat de enige optie die de Italiaanse overheid nog had. Of het zal werken, zullen we pas achteraf weten", vertelt Antwerpenaar Jan De Bruyne in "Start Je Dag". Jaren geleden ruilde hij zijn artsenpraktijk voor de wijngaarden in Diano d'Alba in Piemonte. "De quarantaine legt ook niet alles stil. Je mag nog buitenkomen voor je werk, de vrachtwagens blijven rijden en ook het openbaar vervoer. Ik maak me voorlopig geen zorgen over inkopen of voedselvoorraden. Wij leven op het platteland. In de meest naburige stad Alba hebben twee mensen positief getest op het coronavirus maar ze hebben geen symptomen. Ik ben zelf arts en denk dat we voor één keer moeten toegeven dat de Italiaanse overheid dit goed heeft aangepakt. Zelfs met onpopulaire maatregelen."

De toeristen blijven weg uit onze wijngaard en B&B. Mensen die geboekt hadden voor mei en zelfs periodes daarna zeggen hun reis af

Jan De Bruyne, wijnbouwer in Piemonte

Wijntoeristen blijven weg

Piemonte is een streek in Noord-Italië waar de wijnbouw een grote rol speelt in het economische leven. Vooral de barolowijnen zijn wereldwijd bekend en vormen een belangrijk exportproduct. Ook Jan De Bruyne voelt de gevolgen van het cornavirus op zijn wijndomein Le Cecche. "Toeristen blijven weg en dat betekent al snel een verlies van duizenden euro's. Zij kopen almaar vaker wijn rechtsreeks in onze kelder onderweg naar huis. We hebben ook een B&B op ons wijndomein. Veel gasten annuleren nu al hun reis, ook al is die pas in mei of zelfs daarna gepland. Dat is een flinke streep door onze rekening", zegt De Bruyne op Radio 2 Antwerpen.

"Buitenland blijft Barolo bestellen"

De uitvoer van Piemontese wijn is voorlopig nog geen probleem volgens De Bruyne. "Export blijft de belangrijkste bron van inkomsten voor ons domein Le Cecche. Gelukkig vrezen onze importeurs het coronavirus niet en blijven ze hun bestellingen plaatsen," zegt hij.  Radio 2-presentator Dennis van den Buijs had een tijdje geleden voor zijn podcast "Wijncast" een langer gesprek met Jan De Bruyne over zijn leven als wijnbouwer in Piemonte. Dat interview kan je via deze link herbeluisteren.

Meest gelezen