Radio 2

Help jij een babyhaas uit de nood? Opvangcentrum Merelbeke zoekt dringend extra vrijwilligers

In Merelbeke zoekt het opvangcentrum extra hulp voor 11 jonge haasjes en 3 babyeekhoorntjes. De diertjes zijn afgelopen week binnengebracht. Elk jaar vangt het centrum jonge zoogdieren op, maar dit jaar zijn nieuwe vrijwilligers dringend nodig. 

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, worden er in het Vogelopvangcentrum (VOC) in Merelbeke niet alleen vogels opgevangen. Het is eigenlijk een opvangcentrum voor alle dieren die hulp nodig hebben. Traditioneel start het seizoen met enkele jonge zoogdiertjes: allereerst jonge haasjes en eekhoorntjes. 

Het is meteen volop aan de bak voor de medewerkers en vrijwilligers van het VOC. "Elk jong haasje krijgt sowieso 4 à 5 voederbeurten per dag, ook de eekhoorntjes moeten om de 3 à 4 uur eten krijgen", zegt verantwoordelijke Nick Demeulemeester. "De laatste voederbeurt doe ik meestal zelf tussen 1 en 2 uur 's nachts en de rest van de dag volgen het personeel en de vrijwilligers het mee op." 

Radio 2

Let op met wat je die diertjes te eten geeft

Elk jaar krijgt Demeulemeester jonge haasjes binnen die door de vinders al gevoederd zijn. Als dat met het foute voedsel gebeurt, dan lopen die diertjes het risico eraan te sterven. "Mensen geven te goeder trouw sojamelk, koffiemelk of kittenmelk voor jonge katjes. Dat zijn nooit de goede samenstellingen. Wij werken met een uitgebalanceerde voeding waarin voldoende vet en eiwitten zitten. Op die manier hebben de diertjes de grootste overlevingskans."

Elke dag kunnen we eigenlijk 5 vrijwilligers meer gebruiken

Nick Demeulemeester (VOC Merelbeke)

Drukke tijden komen eraan

De eekhoorntjes en haasjes luiden het begin in van de drukke periode op het VOC. Jaarlijks krijgt het centrum ruim 6.500 dieren binnen. Twee derden daarvan zullen binnen gebracht worden in het komende halfjaar. "Deze maand kunnen we het nog net bolwerken maar vanaf volgende maand zullen we echt handen te kort komen", vertelt Demeulemeester. In april en zeker in mei komen er 30 tot 40 dieren per dag bij. "Ze hebben allemaal heel wat verzorging nodig."

Binnenkort lijkt het hier wel de spoedafdeling van de natuur

Nick Demeulemeester (VOC Merelbeke)

"Tegen dan willen we extra vrijwilligers hebben die ook goed opgeleid zijn. Ze moeten allround zijn: we krijgen hier tot 170 verschillende diersoorten binnen." Het VOC zoekt mensen die van aanpakken weten en die zelfstandig kunnen werken. Op 22 maart houdt het centrum een opleidingsdag voor kandidaat-vrijwilligers. "Over enkele maanden kan het hier lijken op een spoedafdeling voor de natuur", besluit Demeulemeester.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen