Foto VRT

Waterpeil van onze waterlopen en rivieren staat erg hoog, komende dagen worden belangrijk

De waterstanden van onze rivieren en waterlopen zijn op verschillende plaatsen heel hoog, maar nog nergens is fase rood bereikt. Wel hebben veel waterlopen de oranje "waakfase" bereikt, en zijn die hier en daar buiten hun oevers getreden. 

De vele regen van de voorbije weken is goed nieuws voor de landbouw, voor de natuur en ook voor de mens, zei Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vanmiddag nog over het gestegen grondwaterpeil. De landbouw zal nu beter een mogelijk droge zomer kunnen weerstaan, de natuur heeft na twee droge zomers wat meer ademruimte, en het is goed voor onze drinkwaterreserves. 

Maar de kletsnatte dagen hebben momenteel ook een keerzijde: waterlopen en rivieren dreigen buiten hun oevers te treden, of hebben dat al gedaan. Er zijn evenwel nog geen echte problemen, maar de komende nacht en de volgende dagen zullen heel belangrijk worden: de toestand begint te nijpen. 

Code oranje: hier en daar overstromen kleinere waterlopen

De kaart van de Waterinfo.be brengt de verschillende meetpunten van rivieren, waterlopen en wachtbekkens in beeld. Nog nergens geldt er code rood, maar hier en daar zijn oranje icoontjes te zien. Die betekenen dat de "waakfase" is bereikt.

"Dat betekent dat de onbevaarbare (kleinere, red.) waterlopen hier en daar buiten hun oevers zijn getreden", verduidelijkt Katrien Smet, "maar op dit moment is dat op plaatsen waar dat nog geen kwaad kan." Voor de grote waterlopen en rivieren betekent code oranje dat het peil hoog staat. Intussen beginnen ook veel wachtbekkens vol te lopen, maar deze namiddag is het gestopt met regenen, wat een beetje ademruimte biedt. 

Smet voegt eraan toe dat er nog nergens echte problemen zijn: huizen zijn nog niet in acuut gevaar. De hoogste fase, de rode alarmfase, is nog niet van toepassing. Toch wordt de situatie nauwlettend opgevolgd door de VMM, want komende nacht zou het opnieuw kunnen gaan regenen.  "We voorspellen nog geen kritieke overstromingen op dit moment, dit wil zeggen dat er wellicht geen huizen zullen onderlopen, maar we moeten toch nog afwachten," besluit Smet. 

De Vlaamse Milieumaatschappij houdt de situatie nu nauwlettend in het oog

Meest gelezen