Foto: Hirola Conservation Program

Zeldzame witte giraf en haar jong dood aangetroffen in natuurreservaat : "Zware kaakslag"

In Kenia zijn een zeldzame witte giraf en haar jong dood aangetroffen in een natuurreservaat. De moeder is omgebracht door stropers, het jong is wellicht gestorven van ontbering. Witte giraffen zijn uiterst zeldzaam. "Dit is een zware kaakslag voor al onze inspanningen", zegt ᠎de manager van het reservaat.

De overblijfselen van de moeder en haar jong zijn gevonden in het natuurreservaat Ishaqbini Hirola in Ijara, in het oosten van het land. Parkwachters vonden het lichaam van de moeder "in uitgebeende staat nadat ze was omgebracht door stropers", luidt het in een verklaring van het natuurreservaat. Het lichaam van het jong werd aangetroffen naast dat van de moeder. Vermoedelijk is het de hongerdood gestorven.

"Dit is een heel trieste dag voor de gemeenschap van Ijara en voor Kenia als land. We zijn de enige plek in de wereld waar witte giraffen hun thuishaven hebben", zegt Mohammed Ahmednoor, de manager van het reservaat. "Hun dood is een kaakslag voor de gigantische stappen die wij als gemeenschap genomen hebben om zeldzame en unieke diersoorten te beschermen. Het is een wake-upcall om inspanningen voor het voortbestaan van soorten te blijven leveren."

Dit is een kaakslag voor de gigantische stappen die wij als gemeenschap genomen hebben om zeldzame en unieke diersoorten te beschermen.

Parkmanager Mohammed Ahmednoor

Nog maar één witte giraf over

Witte giraffen zijn erg zeldzaam. Hun kleur is het resultaat van leucisme, een afwijking waarbij de huid minder huidpigment (melanine, een stof die je teint bepaalt, red) aanmaakt. Dieren met leucisme hebben een witte vacht, huid, veren of schubben. Je mag het niet verwarren met albinisme, waarbij het huidpigment gedeeltelijk of volledig ontbreekt. Dieren met albinisme hebben bij gebrek aan kleurpigment in de ogen bijvoorbeeld rode ogen, dieren met leucisme hebben een "normale" oogkleur.

(tekst gaat voort onder de Facebook-post)

De witte giraffen in het natuurreservaat in Kenia werden voor het eerst gespot in 2017.  Het Youtubefilmpje ging de wereld rond en werd meer dan 1 miljoen keer bekeken. Op dit moment is er nog maar één witte giraf over in het reservaat, een mannetje met dezelfde moeder als het jong dat nu gedood is.

"Dit is een zwaar verlies op lange termijn. Het genetisch onderzoek, waarin heel wat geïnvesteerd werd en wat ook een boost was voor onze regio, is nu verloren", zegt parkmanager Ahmednoor. "Bovendien was de witte giraf ook een opsteker voor het toerisme."

Meest gelezen