770 kilo cocaïne en 600.000 euro aangetroffen in onderzoek naar Albanese drugsbende

In Brussel en Zaventem heeft de politie een Albanese drugsbende opgerold. Bij verschillende huiszoekingen werd er ongeveer 770 kilogram cocaïne en meer dan een half miljoen euro in beslag genomen. De politie kon ook 7 verdachten oppakken. Volgens de federale politie zijn er meer en meer Albanese bendes actief in ons land. Daarom heeft het met Albanië nieuwe afspraken gemaakt voor een betere politiesamenwerking. 

De politie voerde al enkele maanden een onderzoek naar de Albanese drugsbende. Gisteren vielen uiteindelijk een honderdtal speurders binnen op 15 verschillende adressen, waaronder in Zaventem, Brussel, Jette en Ganshoren.

Bij de huiszoekingen werd er ongeveer 770 kilogram cocaïne en 600.000 euro gevonden. "Op 4 locaties bleken de woningen verbouwd met valse wanden om op die manier de drugs en het geld te kunnen verstoppen", zegt het parket van Leuven.

1210 liter aceton

De politie nam ook 6 vuurwapens en 1210 liter aceton in beslag. Volgens het parket werd de aceton gebruikt voor de productie van cocaïne. Op die manier kunnen de drugs uit andere materies worden uitgewassen. "De werkwijze is vrij nieuw in België, maar is wel bekend in het buitenland."

Daarnaast werden er ook zeven verdachten opgepakt: "Drie van hen zijn gisteren voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zijn aangehouden. De anderen zullen vandaag voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen." 

(Lees verder onder de foto.)

Meer en meer Albanese bendes in België

Het is niet de eerste keer dat een Albanese bende gelinkt wordt aan het drugsmilieu in ons land. Volgens de federale politie komen meer en meer Albanese criminelen naar hier om zich toe te spitsen op drugs- en mensensmokkel. Daarom heeft de politie besloten om beter samen te werken met het Balkanland. Op een politietop werden er alvast enkele maatregelen voorgesteld. 

Zo gaat Albanië strenger optreden tegen criminele bendes die hun misdaadgeld opnieuw gaan investeren in het land. Via een nieuwe wet moet het gemakkelijker worden om dat geld af te nemen. In ruil gaat België Albanië helpen met het oprichten van een FAST-team.  

Ons land werkt al langer samen met Albanië in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Volgens de federale politie kwamen de bendes vroeger naar hier om vooral inbraken te plegen, maar nu komen ze dus vaker in aanraking met drugssmokkel in de haven van Antwerpen en mensenhandel. 

Meest gelezen