Foto: parket Antwerpen

Acht personen opgepakt na reeks huiszoekingen in onderzoek naar drugsgeweld

In een groot onderzoek naar drugs en wapens heeft de politie 8 mensen opgepakt. Dat gebeurde na een 30-tal huiszoekingen. De politie trof onder meer oorlogswapens en granaten aan. De verdachten kwamen in beeld bij een schietincident vorig jaar. Eén van de vermoedelijke leiders van de bende zou in Dubai verblijven. 

Vorig jaar in april had een vrouw van 20 zich in de voet geschoten in een appartement in Zwijndrecht, in Antwerpen. Daarop deed de politie een aantal huiszoekingen en trof toen een heus wapenarsenaal aan. Er werden onder meer 8 granaten, 6 vuurwapens, 1 kilogram springstof in beslag genomen. Daarnaast werd er ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro gevonden. 

In datzelfde onderzoek vielen de speurders opnieuw binnen op 39 plaatsen in België, Nederland en Duitsland. In ons land werden er in totaal 8 mensen opgepakt: 2 vrouwen en 6 mannen. De politie trof op die plaatsen ook 65.000 euro, een handvuurwapen, munitie en verschillende luxegoederen aan. Volgens het parket zou een aantal van hen iets te maken hebben met verschillende zaken van drugsgeweld in Antwerpen. 

De speurders waren bij de huiszoekingen vooral op zoek naar illegale wapens en explosieven, maar uit onderzoek blijkt dat de bendeleden ook gelinkt kunnen worden aan grote hoeveelheden cocaïne die eerder in beslag werden genomen. Het zou in totaal om 1,5 ton cocaïne gaan. Eén van de vermoedelijke leiders van de bende zou op dit moment in Dubaï wonen.

(Lees verder onder de foto.)

Foto: parket Antwerpen

De bende was niet enkel in Antwerpen actief. Ook vanuit Limburg opereerde een aantal leden. Bij huiszoekingen daar kon de politie onder meer een raketlanceerder en nog meer oorlogswapens in beslag nemen. 

Uit het onderzoek bleek dat de bende ook contacten had met een criminele organisatie uit Nederland. "Die laatste lijkt verantwoordelijk voor de bevoorrading van de Antwerps-Limburgse organisatie. De wapens, zoals handgranaten en explosieven, zouden dan vanuit het voormalige Oostblok afkomstig zijn", klinkt het bij het parket. In een afzonderlijk onderzoek in Nederland werd twee weken geleden ook een tiental mensen opgepakt. 

De acht verdachten zullen binnenkort voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen. Die zal dan beslissen of ze aangehouden zijn. 

Meest gelezen