Radio 2

Bijna 500 bestuurders geflitst op weg naar ziekenhuis Sint-Lucas Brugge

In 2019 werden in de Dries, een belangrijke toegangsweg naar het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in Brugge, 448 wagens geflitst. Je mag er maar 30 kilometer per uur en dat anderhalve kilometer lang. "Er wonen veel mensen in die straat, vandaar de zone 30", zegt de burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V).

Welgeteld 15.328: zoveel wagens met overdreven snelheid zwierde de Brugse politie vorig jaar op de bon. Het gaat daarbij alleen maar om vaststellingen met bemande camera's, want door technische problemen ontbreekt informatie over de onbemande camera's. Opvallend genoeg voert de Dries de ranglijst aan van de zone 30-straten waarin de meeste snelheidsovertredingen werden vastgesteld. In tegenstelling tot de andere straten in de top vijf is dat geen sluiproute maar wel een belangrijke toegangsweg tot het AZ Sint-Lucas.

Drukbevolkte straat

"De Dries is inderdaad een drukke straat voor verkeer naar het ziekenhuis, maar het is ook een straat die drukbevolkt is. Om die reden geldt er ook de zone 30", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "We hebben die zone 30 ingesteld op de vraag van de bewoners. Er zijn ook een aantal snelheidsremmende maatregelen in de straat, maar duidelijk onvoldoende om de mensen aan te sporen om er maar 30 kilometer per uur te rijden.

Minder ongevallen

In heel Brugge werden er vorig jaar in totaal 15.000 snelheidsboetes uitgeschreven. De vele boetes mogen de automobilisten dan wel pijn doen in de portemonee, het aantal verkeersongevallen in Brugge is wel met 12 procent gedaald. Vorig jaar vielen er 37 zwaargewonden, dat zijn er 30 minder dan 5 jaar geleden.

Meest gelezen