Radio 2

In een restaurant in Grimbergen word je bediend door een robot: "Hij wordt niet ziek en kan niet staken"

Bediend worden door een robot? Dat kan in het Chinese restaurant Xing Xing in Grimbergen. ‘Peanuts’ is één van de eerste robots in Europa die helpt serveren.  

Bi Hu en haar echtgenoot Zhixing Zhang baten al dertien jaar het restaurant Xing Xing uit (“veel succes” in het Chinees), op de Wolvertemsesteenweg in Grimbergen. Sinds kort krijgen ze daar wat extra hulp. Peanuts, een robot geïmporteerd uit China, helpt de kelners bij het serveren. “We zijn trots op wat we in China allemaal kunnen. Daarom besloten we om hier zelf een van de nieuwste hoogtechnologische snufjes in te schakelen”, zegt Bi Hu. (Tekst gaat verder onder foto.)

Radio 2

Grote hulp

Het is niet de bedoeling dat Peanuts het werk van de kelners volledig overneemt, maar dat hij het werk wel verlicht. “Hij is enkel een hulp bij het dragen van de schotels vanuit de keuken. De kelners moeten ze dan gewoon nog op de tafel zetten. Bij het afruimen zet de kelner de vuile borden en bestekken weer op de schotel waarna Peanuts ermee terug naar de keuken kan”, aldus Bi Hu. Peanuts doet dat door langs de tafels en stoelen te rijden, met behulp van sensoren in het plafond. Die sensoren zijn geprogrammeerd per tafel. Bij een hindernis of als een persoon zijn pad wil kruisen, stopt hij vanzelf. “Het enige wat de kelner nog moet doen, is het aanduiden van de gewenste tafel op een scherm.” In totaal kan Peanuts tot 35 kg dragen. “Dat is bijzonder handig wanneer er groepen zijn met acht of meer klanten.”

Dikke vriend

Niet alleen de kelners, maar ook de klanten kunnen genieten van de nieuwe robot. “Peanuts is de dikke vriend van de kinderen. Hij kan zelfs “goeiedag” zeggen en een liedje spelen bij verjaardagen.” Na het serveren legt Peanuts zich zelfstandig aan de oplader, waarna hij in rustmodus gaat. 

Meest gelezen