IPA

Italiaanse regering legt nog strengere quarantaine op, Juventus-speler test positief en reizen naar Madrid en Baskenland is afgeraden

Het coronavirus heeft al drie dodelijke slachtoffers geëist in België. Volgens experts kunnen we ervan uitgaan dat er nog meer sterfgevallen zullen volgen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de uitbraak van het coronavirus een pandemie (een wereldwijde epidemie). Alle Vlaamse woonzorgcentra sluiten vanaf morgen de deuren voor externe bezoekers. In Italië heeft de regering nog strengere quarantainemaatregelen afgekondigd. Volg alle updates hieronder.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

genezen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

In Italië gaan alle winkels dicht behalve voedingswinkels en apotheken

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft nog strengere quarantainemaatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle winkels worden gesloten, behalve voedingswinkels en apotheken. Ook cafés, restaurants en kappers gaan dicht. 

In bedrijven blijven alleen de afdelingen open die noodzakelijk zijn voor de productie. Openbare diensten blijven wel verzekerd, zoals het openbaar vervoer en de banken. Over twee weken zal geëvalueerd worden of de maatregelen voldoende zijn. In een boodschap aan het land roept Conte de Italianen op om de hoop niet te verliezen. "Samen zullen we het redden", zegt Conte.

Alle niet noodzakelijke activiteiten moeten stopgezet worden. Italië vecht met drastische maatregelen tegen het coronavirus. Het hele land is in lockdown. De zowat zestig miljoen inwoners mogen zich niet meer vrij verplaatsen. In totaal telt Italië officieel 12.400 besmettingen met het virus. Meer dan 820 mensen zijn eraan overleden. De regio Lombardije is het zwaarst getroffen.

Videospeler inladen...

Opera Ballet Vlaanderen schrapt alle voorstellingen en rondleidingen tot eind maart

Cultuurhuis Opera Ballet Vlaanderen schrapt alle voorstellingen in Antwerpen en Gent en op tournee tot en met 31 maart vanwege het coronavirus. Dat heeft een bijzondere raad van bestuur woensdagavond beslist. Ook alle randactiviteiten, rondleidingen en andere evenementen in de theaters in Antwerpen en Gent worden geschrapt tot eind maart. "We nemen deze bijzondere maatregelen niet lichtzinnig", zegt algemeen directeur ad interim Jan Raes.

Maggie De Block: "Verspreiding van virus kan je niet tegenhouden, snelheid van verspreiding wel"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft in "Vandaag" herhaald dat de overheid de nodige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus heeft getroffen. "Onze maatregelen komen niet te laat. We hebben onze maatregelen genomen omdat het virus zich nu begint te verspreiden", aldus De Block.

De minister wijst erop dat men verspreiding van het virus onder de bevolking wil afremmen. "De verspreiding van het coronavirus kunnen we niet tegenhouden, maar wel de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Op die manier willen we verhinderen dat ziekenhuizen overbelast worden."

Videospeler inladen...

Denemarken sluit scholen en verbiedt evenementen voor meer dan duizend mensen

De Deense overheid heeft beslist dat alle scholen, universiteiten en bibliotheken de deuren sluiten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt in het land. Bijeenkomsten van meer dan duizend mensen zijn verboden en ambtenaren moeten thuis blijven. "We zien de meest dramatische toename van het aantal besmettingen met corona in heel Europa in ons land", meldt minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke. In Denemarken zijn 514 mensen positief getest op het coronavirus.

Viroloog Marc Van Ranst is ontgoocheld dat er creatieve oplossingen gezocht worden om het aantal mensen dat binnen evenementen bijwoont onder de duizend te houden. In "De afspraak" zegt hij dat het getal 1.000 vooral gebaseerd is op wat andere landen doen. Wiskundige modellen zouden het aantal veeleer op 500 leggen. 

Ik heb zelfs liever geen getal. 25 mensen in een klein café, heel dicht bij elkaar met veel interactie, is een groter gevaar dan een geordende theaterzaal waar 500 mensen samenzitten.

Marc Van Ranst, viroloog in "De afspraak"

Met alleen de volksgezondheid voor ogen, zou ik alle evenementen niet laten doorgaan. Dat is bijzonder moeilijk. Met alle respect voor de inspanningen die geleverd zijn, maar het moet.

Marc Van Ranst, viroloog in "De afspraak"
Videospeler inladen...
Het zou een zeer goede zaak zijn mochten de verschillende ministers eerst onderling hun communicatie afstemmen en dan met één persconferentie per dag naar buiten te komen.
Ignaas Devisch, medisch filosoof in "De afspraak"

Meest gelezen