Foto: Radio 2

De mastellen maken comeback tijdens carnaval Halle

Al vier jaar moeten de Hallenaars het zonder mastellen doen tijdens carnaval. Maar dit jaar komt daar verandering in. De mastellen maken een comeback, ze kunnen opnieuw gekocht worden in het Streekproductencentrum van Halle. 

Decennia lang maakten de typische Halse broodjes deel uit van de folklore van de stad Halle. Nadat Reus Vaantjesboer ze droeg, werden ze ook populair tijdens carnaval. Maar de laatste vier jaar waren ze nergens meer te bespeuren. "Bakker Jan Springael was de laatste die mastellen maakte en hij ging vier jaar geleden met pensioen", vertelt Johnny Sterck van het streekproductencentrum. "De bakker wou het recept van de mastellen doorgegeven aan zijn opvolger, maar die was niet geïnteresseerd. En om de traditie niet verloren te laten gaan, kregen ik en Urusla Moons uiteindelijk het recept." 

Was oorspronkelijk voor de bedevaarders maar raakte ook tijdens carnaval populair

Johnny Sterck, Streekproductencentrum

De oorsprong van de mastellen is een religieus fenomeen. "Ze werden aan bedevaarders verkocht", zegt Johnny Sterck. "De mastellen gingen met negen aan een ketting. Er was een duidelijke link met het noveen dat bestond uit negen gebedsvieringen." Maar in de 20ste eeuw geraakten de mastellen ook ingeburgerd tijdens carnaval. "In 1958 werd Reus Vaantjesboer geboren en die droeg ook de ketting met mastellen. De broodjes werden op dat moment gelanceerd tijdens carnaval."

Een stukje erfgoed

De mastellen zijn vanaf vandaag te koop in het streekproductencentrum. "Nu carnaval in aantocht is, wou ik de broodjes in het assortiment. Ik verwacht dat heel wat mensen ze opnieuw in huis zullen halen om te tonen aan de jongere generatie. Het is een stukje erfgoed dat we moeten bewaren."

Meest gelezen