bpost

Brieven versturen met unieke postzegel "Het lam gods"

Bpost brengt 5 postzegels uit waarop werken staan van de middeleeuwse schilder Jan Van Eyck. De postzegels vormen samen "Het lam gods", vertelt ontwerper Kris Maes. "Als je het blaadje postzegels rechtop zet, is het net een minidrieluik!" De zegels komen er naar aanleiding van het Van Eyckjaar. 

2020 is het Van Eyckjaar en dat betekent dat er overal in Vlaanderen bijzondere evenementen en initiatieven zijn om de middeleeuwse schilder en zijn werken in de verf te zetten.  Ook Bpost doet mee met de uitgave van 5 unieke postzegels. De afbeeldingen op de postzegels zijn portretten die ook te zien zijn op de overzichtstentoonstelling over Van Eyck in het Museum van Schone Kunsten in Gent. De 5 postzegels zijn afgedrukt op een miniversie van het bekendste werk van Van Eyck, "Het lam gods".

Ik had het idee om het drieluik voor te stellen. Een uitdaging, maar het is wonderlijk gelukt
Ontwerper Kris Maes
bpost

Zet het drieluik met postzegels rechtop

"Als je de postzegels op een bepaalde manier plooit, kan je een drieluik maken dat je helemaal kan sluiten en rechtop kan zetten", vertelt ontwerper Kris Maes. De postzegels beelden schilderijen van de kunstenaar af: "God op de troon", "Het portret van Margareta Van Eyck", "De man met de blauwe kaproen", "De Madonna bij de fontein "en "De Madonna met kanunnik Joris van der Paele".

(lees verder onder de afbeelding)

bpost

Exacte kopie

"De snijvorm, dat is het blaadje waar de postzegels op afgedrukt zijn, is een exact kopie van "Het lam gods". Zowel de voorkant als de achterkant", legt ontwerper Kris Maes uit.

De snijvorm van het blaadje was niet gemakkelijk. Omdat je het rechtop moet kunnen zetten moest het perfect uitgesneden worden, een echte uitdaging

Ontwerper Kris Maes

Collector's item of gewone postzegel?

Worden de postzegels een collector's item? Voor verzamelaars is het alleszins bijzonder: "Ik zou het toch ook leuk vinden als het grote publiek er interesse in zou tonen", zegt Maes. De zegels kunnen echt gebruikt worden om brieven te versturen. Ze kosten 9,80 euro en zijn vanaf maandag 16 maart te koop. 

kasto80

Meest gelezen