2012 Bloomberg

Europa pakt afvalberg elektronische toestellen aan

De Europese Commissie heeft vandaag haar actieplan voor een circulaire economie voorgesteld. Ze wil meer inzetten op hergebruik en hoopt de levensduur van producten te verlengen, onder meer door de afvalberg van elektrische en elektronische toestellen te verkleinen.

"Met het actieplan dat we vandaag voorstellen, willen we de manier waarop producten worden gemaakt helemaal veranderen en consumenten de mogelijkheid bieden om duurzame keuzes te maken, voor hun eigen goed en dat van het leefmilieu", legt Frans Timmermans uit, die als vicevoorzitter van de Commissie bevoegd is voor de uitvoering van de Europese Green Deal, de strategie die Europa klimaatneutraal en de Europese economie duurzaam moet maken.

we willen de manier waarop producten worden gemaakt helemaal veranderen en consumenten de mogelijkheid bieden om duurzame keuzes te maken

Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Commissie

Duurzame producten moeten de norm worden in de EU, vindt de Commissie. Producten die op de Europese markt komen, moeten zo ontworpen worden dat ze langer meegaan en gemakkelijker kunnen worden hergebruikt, hersteld en gerecycleerd. Bovendien moeten ze uit zo veel mogelijk gerecycleerd materiaal bestaan.

De Commissie kijkt onder meer naar de steeds groter wordende afvalberg van elektrisch en elektronisch materiaal. Het is de bedoeling dat toestellen als smartphones, tablets en laptops een langere levensduur krijgen en vaker kunnen worden hersteld. De Commissie denkt ook na over een regeling waarbij oude toestellen terug ingeleverd kunnen worden.

Ook de textielsector, de sector van de plastics, de verpakkingsindustrie en de afvalverwerking bieden veel potentieel. Zo zal kledij ontworpen moeten worden om langer mee te gaan, komt er een zo breed mogelijk verbod op plastics en verpakkingen voor eenmalig gebruik, en zal de Commissie een pan-Europees model voor gescheiden afvalophaling introduceren. Ook de bouwsector, die verantwoordelijk is voor meer dan 35 procent van de Europese afvalproductie, moet duurzamer worden.

Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebruik van 'circulair' materiaal in de EU het komende decennium reeds verdubbeld. De Commissie wil geen bedrijven en andere belanghebbenden voor het hoofd stoten, maar hoopt hen nauw te betrekken bij haar plannen. Als de lidstaten en de andere Europese instellingen de Commissie volgen, dan moet de circulaire economie die de Commissie voor ogen heeft het bbp van de EU27 tegen 2030 een boost van 0,5 procent kunnen geven en ongeveer 700.000 jobs creëren.

Als we willen dat consumenten hun steentje bijdragen, moet het voor hen gemakkelijk en betaalbaar zijn om duurzame aankopen te doen.

Monique Goyens, directeur-generaal van BEUC

"Er is maar één planeet aarde, maar tegen 2050 zullen we consumeren alsof we er drie hebben", schetst commissaris voor Leefmilieu Virginijus Sinkevicius de uitdaging. "Met het nieuwe plan zullen we de groene transitie van onze economie versnellen."

De Europese consumentenorganisatie BEUC is tevreden met de plannen van de Commissie, vooral met het 'recht op herstel' dat ze tegen 2021 wil invoeren. Ook het feit dat gebruikers meer informatie zullen krijgen over de levensduur en andere duurzaamheidskenmerken van het product dat ze kopen, stemt de BEUC tevreden. "Dit actieplan is cruciaal om de groene transitie te realiseren", zegt directeur-generaal Monique Goyens. "Als we willen dat consumenten hun steentje bijdragen, moet het voor hen gemakkelijk en betaalbaar zijn om duurzame aankopen te doen."

Goyens vindt het ook een goede zaak dat de Commissie wil vermijden dat verboden chemicaliën via gerecycleerde producten alsnog bij de consument belanden.

Meest gelezen