Evenement afgelast door het coronavirus? Wat met de tickets?

Door de uitbraak van het coronavirus in ons land heeft de regering het advies gegeven om evenementen met meer dan 1.000 bezoekers tot 31 maart te annuleren. Maar wat met de tickets die je gekocht hebt? "De inspecteur" op Radio 2 zocht het uit. 

Wanneer je een ticket koopt voor een evenement, ga je een contract aan met de organisator. Beide hebben dan verplichtingen tegenover elkaar: "Jij geeft geld en in ruil krijg je een evenement", legt Joke Baeck, docent privaatrecht aan de UGent uit. "Als dat evenement niet kan doorgaan, dan heeft de organisator zijn verplichting niet nagekomen. Je zou dan in principe recht hebben op een terugbetaling." 

Overmacht

Maar zo eenvoudig zit het deze keer niet in elkaar: "In deze situatie zou de organisator zich kunnen beroepen op overmacht. Dan moet die kunnen aantonen dat het onmogelijk is om het evenement te laten plaatsvinden door een onvoorzienbare omstandigheid."

Is zo'n advies van de regering dan voldoende om overmacht te kunnen inroepen? Het gaat namelijk niet om een officieel verbod. Volgens Baeck is dat toch wel voer voor discussie. "Juristen zullen zich daar over moeten buigen", zegt ze. 

Veel onduidelijkheid

Mocht overmacht aanvaard worden, dan heeft dat gevolgen voor de terugbetaling: "Organisatoren kunnen door overmacht bevrijd worden van hun verantwoordelijkheid om hun evenement te laten doorgaan. Maar als tickethouder word jij ook bevrijd van je verantwoordelijkheid om te betalen. Dat zou dus betekenen dat jij recht hebt op terugbetaling. Maar de wetgeving is daar heel onduidelijk over."

Iets wat Test-Aankoop beaamt: "Het risico kan bij de consument worden gelegd en dat betekent dat die zal moeten opdraaien voor de kosten. Maar de rechter kan ook beslissen dat het evenwicht van de geleden schade hersteld moet worden en dat de tickets terugbetaald moeten worden. Test-Aankoop pleit natuurlijk voor de laatste optie", klinkt het bij woordvoerder Simon November. 

Tickets doorverkopen?

Ticketswap, een website om tickets door te verkopen, ziet alvast geen drastische veranderingen in het koop- en verkoopverdrag op de website: "Mensen kopen en verkopen nog steeds kaartjes, we hebben tot nu toe geen paniek gezien. Het is belangrijk om te vermelden dat veel evenementen vooralsnog doorgaan zoals gepland. Zodra de omstandigheden veranderen, zien we dat aantal evenementen zijn geannuleerd, maar een groter aantal kiest ervoor om uit te stellen en te verplaatsen", zegt Hans Ober, CEO van Ticketswap. 

Het bedrijf raadt mensen met tickets van geannuleerde evenementen wel aan om een terugbetaling bij de organisatie aan te vragen. Maar mensen met een ticket voor een uitgesteld evenement houden best even hun ticket bij tot de vervangende datum wordt aangekondigd: "Ben je die datum verhinderd, dan kan je je ticket nog altijd verkopen op TicketSwap."

Tickets van geannuleerde evenementen kunnen niet meer verkocht worden op de site: "We blokkeren de evenementen zodra wij op de hoogte zijn van de annuleringen. Daarnaast hebben we met regelmaat contact met organisatoren om ze bij te staan tijdens deze ongekende situatie."

Meest gelezen