Carla Kogelman

Fotografe Carla Kogelman legt het spelende kind vast voor expo Playground

Een zandbak, een kasteel en een glijbaan.  Dat is zowat de standaardformule voor speelplekken in de openbare ruimte. Maar is dat voldoende en op welke manieren spelen kinderen echt? Fotografe Carla Kogelman verbleef een hele zomer lang in Hasselt en volgde kinderen op hun speelpad.  De tentoonstelling Playground in het cultuurcentrum is het resultaat.

De Nederlandse topfotografe Carla Kogelman heeft een voorliefde voor kinderen in hun natuurlijke habitat: ravottend in het veld, klimmend in een boom of spetterend aan de rand van een sloot. Over de vraag van het cultuurcentrum om een tijde te resideren in Hasselt en op zoek te gaan naar het spelende kind moest ze dus niet lang nadenken.

Hokjes

Opvallend, het spelende kind is vaak daar terug te vinden, waar de stadsplanners ze eigenlijk niet voorzien zegt Carla Kogelman. “Die zielloze speeltuintjes spreken niet tot de verbeelding.  Kinderen spelen niet op de voorgekauwde manier zoals volwassenen dat willen.  De drang om alles af te bakenen en veilig te houden maakt het spel kapot. Mijn oog viel vaak op kinderen die gewoon op een stoep rondhingen, tegels naar omhoog probeerden te krijgen om dan insecten te vangen bijvoorbeeld.  Hier worden speeltuintjes opgedeeld in drie zones, voor verschillende leeftijden, en dan een hekje errond. Dat is niet bevorderlijk voor de beleving en verbeelding van kinderen.”

Droogte

De fotografe verbleef in Hasselt tijdens de uiterst droge en warme zomer van 2019. In die periode viel haar één lacune heel erg op: “Er is niet genoeg water. Je ziet hier geen kinderen in water spelen, of het moet dat minipartijtje water zijn op het Groenplein aan het oude stadhuis. Aan het Molenpoortplein is ook water, maar dat komt uit stalen roosters die door de hitte veel te heet zijn om op te stappen.  Dus Hasselt kan best nog wat water gebruiken. Goed voor de kinderen, maar ook voor alle andere bewoners.”

Playground, In het cultuurcentrum van Hasselt van 15 maart tot 31 mei.  

Meest gelezen