Gouverneur West-Vlaanderen verbiedt alle indoorevenementen met meer dan 1.000 mensen

Vanaf morgen zijn alle indoorevenementen met meer dan 1.000 bezoekers verboden in de provincie West-Vlaanderen. Het verbod geldt tot het einde van de maand. Dat liet hij even voor de middag weten op het overlegmoment met alle West-Vlaamse burgemeesters.

De gouverneur van West-Vlaanderen volgt met zijn beslissing het advies van de federale regering. "Alle indoorevenementen met meer dan 1.000 bezoekers moeten uitgesteld of afgelast worden en dat tot en met 31 maart", zegt Decaluwé. "De meeste burgemeesters uit de provincie zijn vanmorgen tot bij mij gekomen, want er waren nog veel vragen en onduidelijkheden over de gevolgen van het coronavirus. De meeste burgemeesters zijn het eens met mijn beslissing. We moeten met z'n allen rekening houden met de kwetsbare mensen in onze samenleving."

Gezond verstand

De burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V) staat achter de beslissing van de gouverneur en rekent op het gezond verstand van de organisatoren van evenementen. "Dit weekend stond er een groot turnevenement gepland met 1.400 deelnemers", zegt hij. "Ofwel moeten de organisatoren minder mensen toelaten, ofwel moeten ze het evenement verplaatsen of afgelasten." 

Controle?

"Het is moeilijk om alle evenementen te controleren en ervoor te zorgen dat het verbod gehandhaafd wordt, maar er kunnen boetes opgelegd worden", vervolgt Decaluwé. "Ik reken erop dat de organisatoren hun verantwoordelijkheidszin opnemen. Iedereen heeft er baat bij om de regels te volgen, anders belanden we in Italiaanse toestanden."

Meest gelezen