Videospeler inladen...

Joe Biden goed op weg naar nominatie bij Democraten: "Enthousiasme van de kiezers ligt duidelijk bij Biden"

Joe Biden lijkt goed op weg om de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te worden. Een week na "Super Tuesday" doet hij het ook bij de voorverkiezingen op "Big Tuesday" erg goed, beter dan zijn concurrent Bernie Sanders. "Het momentum dat Joe Biden vorige week had, is gebleven en zelfs nog toegenomen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Het enthousiasme van de kiezers ligt duidelijk bij Biden."

AFP or licensors

Op "Big Tuesday" zijn er voorverkiezingen in zes grote Amerikaanse staten: Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota en Washington. Alweer een belangrijke test voor de nog overblijvende kandidaten die de nominatie voor de presidentsverkiezingen in de wacht willen slepen. Joe Biden (77), vicepresident onder Barack Obama, lijkt sinds zijn grote overwinning op "Super Tuesday" vorige week in een zetel te zitten.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Biden is wel al zeker van de winst in vier van de zes staten, Michigan, Mississippi, Missouri, Idaho. Vooral de grote industriestaat Michigan (waar Detroit ligt, red) is een belangrijke, daar zijn maar liefst 125 afgevaardigden te verdelen. Vier jaar geleden haalde Bernie Sanders het nog van Hillary Clinton in Michigan. Sanders had ook nu zijn zinnen gezet op Michigan, maar moet dus in het stof bijten.

We hebben jullie nodig, we willen jullie, er is een plaats voor elk van jullie in onze campagne.

Joe Biden reikt de hand aan Bernie Sanders en zijn aanhangers

In de race om de presidentsnominatie bij de Democraten staat Joe Biden nu duidelijk op kop. Opvallend, want zijn "voorverkiezingsseizoen" begon eerder tegenvallend. Zijn concurrent Bernie Sanders beleefde dan weer een droomstart, maar lijkt nu het onderspit te moeten delven.

In zijn toespraak heeft Biden de hand al uitgestoken naar Sanders en zijn aanhangers. "We hebben jullie nodig, we willen jullie, er is een plaats in onze campagne voor ieder van jullie", luidde het. "Ik wil Bernie Sanders en zijn supporters bedanken voor hun eindeloze energie en passie. We delen hetzelfde doel, en samen kunnen we Donald Trump verslaan."

(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Enthousiasme is duidelijk voor Biden"

"Het momentum dat Joe Biden vorige week op "Super Tuesday" beleefde, is gebleven, zelfs nog toegenomen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Vooral de winst in Michigan is belangrijk. Sanders moest die staat eigenlijk winnen om nog in de race te kunnen blijven. Maar het enthousiasme van de Democratische kiezers zit duidelijk bij Joe Biden."

Mag Bernie Sanders een kruis gaan maken over zijn campagne? "Ik denk dat de moed hem stilaan in de schoenen moet zakken", zegt Soenens. "Het wordt stilaan onmogelijk voor hem om nog de route naar de nominatie te vinden. Al is er van zijn kant voorlopig nog geen sprake van opgeven. We hebben ook nog niet de helft van alle voorverkiezingen achter de rug."

Het is voor Bernie Sanders stilaan onmogelijk om nog de route naar de nominatie te vinden. Al is er van zijn kant voorlopig nog geen sprake van opgeven.

VS-correspondent Björn Soenens

Kiezers vinden de ideeën van Sanders dan misschien wel sympathiek, "maar ook onhaalbaar. Het is te radicaal om het te kunnen halen van Donald Trump." En is Biden daar dan wel toe in staat? "Dat is nog de vraag. Veel hangt af van hoe bijvoorbeeld de economie evolueert. Gaat het coronavirus voor een recessie in de VS zorgen? Dan krijg je een ander verhaal. Maar als de economie op peil blijft en er niks anders onverwachts gebeurt, dan is Biden misschien niet de sterkste."

"Biden is niet de meest vurige en enthousiaste debater. Maar het Democratische establishment heeft de forcing gevoerd. Voor de meeste kiezers is hij de man om in november tegengewicht te bieden aan Donald Trump. De vraag is alleen of dat gaat lukken."

Hoeveel afgevaardigden hebben Joe Biden en Bernie Sanders nu?

1.991 afgevaardigden

Bij elke voorverkiezing krijgt de kandidaat die meer dan 15 procent van de stemmen behaalde, de steun van een aantal afgevaardigden. De kandidaat die erin slaagt om 1.991 afgevaardigden achter zich te verzamelen, wordt in juli de presidentskandidaat van de Democratische partij. Hij/zij strijdt op 3 november tegen Donald Trump om de volgende president van de Verenigde Staten te worden.

Voor het opstellen van de rangschikking baseren we ons op gegevens van RealClearPolitics.

North Dakota en Washington zijn nog niet officieel toegewezen aan Biden of Sanders, die afgevaardigden (respectievelijk 5 en 17) zullen er later dus nog aan moeten worden toegevoegd.

Bekijk hieronder de analyse van onze Amerikawatcher Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen