Kamer zet eerste stap in strijd tegen schuldinvorderaars 

In de Commissie Economie van de Kamer is een akkoord bereikt om de overmatige schuldenlast bij consumenten aan te pakken wanneer die het gevolg is van schuldinvorderaars zoals incassokantoren, gerechtsdeurwaarders en advocaten die grote winsten maken op de schulden van mensen. 

Het uitgangspunt is dat iedereen zijn factuur betaalt. Als dat niet gebeurt na 20 dagen, dan krijgt de consument een gratis herinnering en 10 dagen extra om te betalen. Pas na deze termijn van 30 dagen kan de onderneming invorderingskosten aanrekenen, maar niet meer onbeperkt. Er wordt een maximum ingesteld op de invorderingskosten. 

"Als iemand niet kan betalen, dan zorgen we ervoor dat deze persoon naar schuldhulppreventie kan stappen", zegt Melissa Depraetere (SP.A). "Op dat moment worden alle bijkomende kosten geblokkeerd, om ervoor te zorgen dat deze personen niet verder in de miserie geraken, maar wordt er wel een afbetalingsplan opgemaakt waarbij de schuldeiser ook sneller zijn centen terug zal zien. Eventuele bijkomende kosten mogen niet meer dan tien procent van de oorspronkelijke factuur zijn."

Er is wel een uitzondering op de betalingstermijn van 30 dagen. "Als een consument op voorhand weet wanneer hij de factuur van bijvoorbeeld een wagen of een nieuwe keuken kan verwachten, dan lijkt het ons logisch dat er een kortere termijn van acht dagen is, in tegenstelling tot een factuur die de consument niet verwacht", aldus Depraetere. 

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de socialisten, de groenen, CD&V en PVDA. De andere partijen onthielden zich. De tekst moet nog door de voltallige Kamer goedgekeurd worden. 

Meest gelezen