INVISIO2013

LA Opera: "Beschuldigingen over misbruik door Plácido Domingo zijn geloofwaardig"

Volgens de opera van Los Angeles zijn de beschuldigingen over "ongepast gedrag" tegen de wereldberoemde Spaanse tenor Plácido Domingo (79) "geloofwaardig". De zanger was tot oktober vorig jaar directeur bij de LA Opera, maar nam er ontslag nadat tal van verhalen over seksueel misbruik en machtsmisbruik aan de oppervlakte gekomen waren.

In het najaar van 2019 kwam het Amerikaanse persagentschap AP naar buiten met verhalen van zeker 20 vrouwen die ooit met Plácido Domingo hebben samengewerkt. Ze beschuldigen de Spaanse operazanger van aanranding en ongepast gedrag. Domingo zou de vrouwen onder meer ongevraagd aangeraakt hebben en onder druk hebben gezet om seks met hem te hebben. Hij zou ook gedreigd hebben om de carrière van de vrouwen te dwarsbomen als ze niet op zijn avances ingingen.

De eerste feiten dateren al van het begin van de jaren 80. Uit de verhalen van de vrouwen moet blijken dat het misbruik over een periode van 30 jaar liep. Het vond plaats bij grote operagezelschappen waar Plácido Domingo belangrijke functies bekleedde.

Domingo heeft de aantijgingen altijd ontkend en zegt dat hij altijd met wederzijdse toestemming heef gehandeld. Maar hij nam uit eigen beweging wel ontslag bij de New York Metropolitan Opera en de Los Angeles Opera. "Omdat er een sfeer was ontstaan waarbinnen ik niet meer kan werken voor het bedrijf waar ik zo van hou."

Wie is Plácido Domingo?


De 78-jarige Plácido Domingo heeft al meer dan 150 rollen en 4.000 personages op zijn palmares staan en trekt nog steeds volle zalen over heel de wereld. Hij wordt gezien als een van de grootste operazangers aller tijden. Hij won verschillende Grammy Awards en was ook een van de gevierde Drie Tenoren, samen met Luciano Pavarotti en José Carreras. Hij bekleedde belangrijke posities in grote operahuizen. Zo was hij onder meer directeur van de gerenommeerde opera's in Washington en Los Angeles.

"Regelrecht trauma"

Domingo was dirigent en directeur bij de LA Opera. Het operahuis startte een formeel onderzoek op en huurde onafhankelijke onderzoekers van een advocatenbureau in. Zij spraken met 44 personen. Een half jaar later zijn de conclusies gepubliceerd. "De beschuldigingen over ongepast gedrag zijn geloofwaardig", klinkt het. Er worden geen details vermeld, maar "wat vrouwen vertelden, varieerde. Sommige vrouwen voelden geen ongemak, anderen beschreven regelrecht trauma."

De onderzoekers spraken ook met Plácido Domingo zelf. "Hij ontkende alle aantijgingen van ongewild lichamelijk contact en houdt vol dat alle feiten gebeurden met wederzijdse toestemming." De onderzoekers vonden hem "oprecht in zijn ontkenning, maar vonden dat sommige daarvan minder geloofwaardig en weinig waarschijnlijk waren."

Eind vorige maand excuseerde de opera-ster zich nog bij de vrouwen die hem beschuldigd hadden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt. Maar enkele dagen later verspreidde hij een nieuwe mededeling waarin hij stelde dat zijn eerdere verklaring een valse indruk gewekt hadden. "Ik heb mij nooit agressief gedragen, nooit heb ik iets gedaan om iemands carrière te dwarsbomen."

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat Domingo ooit represailles zou hebben genomen tegen een vrouw door haar niet te casten voor een rol of door haar niet voor een andere functie bij de LA Opera in dienst te nemen. Volgens het onderzoek is er ook geen bewijs dat opera "ooit klachten over ongepast seksueel gedrag heeft genegeerd, niet heeft beantwoord of heeft willen verdoezelen."

Meest gelezen