Foto: Radio 2

Lichtgevende bollen maken hoogspanningslijn zichtbaar voor vogels in natuurgebied Kallo

In natuurgebied Rietveld in Kallo in de haven plaatst Elia vanaf vandaag lichtgevende bollen op de hoogspanningslijn. Die moeten de lijn meer zichtbaar maken voor vogels, zodat ze er niet meer tegen vliegen. 

Elk jaar komen in ons land 170.000 tot 500.000 vogels om het leven doordat ze tegen een hoogspanningslijn vliegen. Dat gebeurt vooral bij valavond of 's ochtends als het nog schemert. "De vogels vliegen omhoog en zien de luchtlijnen niet hangen", zegt Carolien Pouleyn van Elia, "maar dankzij de bollen zien ze dat er obstakels zijn en gaan ze onder de luchtlijnen door vliegen."

Lees verder onder de foto. 

De lichtgevende bollen of "Avispheres" reflecteren het licht. "Overdag absorberen ze het licht en 's nachts geven ze het licht af. Een beetje vergelijkbaar met reflecterende sterretjes die je in je slaapkamer kan hangen", legt Pouleyn uit. 

De lichtgevende bollen werken volgens hetzelfde principe als de lichtgevende sterretjes die je in je slaapkamer kan hangen

In totaal gaat Elia 1,8 kilometer hoogspanningslijn voorzien van lichtgevende bollen in het Rietveld in Kallo, waar veel zeldzame vogels leven. De lijn staat niet onder spanning. Eind volgende week zou alles klaar moeten zijn.  

kasto80

Meest gelezen