Nicolas Maeterlinck

Oost-Vlaamse organisatoren nemen maatregelen tegen coronavirus: van afgelasten tot gewoon doorgaan

Oost-Vlaamse cultuurhuizen en organisatoren van grote evenementen nemen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo beperkt kunstencentrum Vooruit in Gent de capaciteit tot 950 bezoekers, worden grootschalige fuiven afgelast en worden feestgangers in een discotheek gecontroleerd op koorts. Evenementenhal Flanders Expo neemt nog geen drastische maatregelen.  

Enkele organisatoren van grote evenementen in Oost-Vlaanderen luisteren naar het advies van de overheid om niet meer dan 1.000 mensen toe te laten op grote evenementen. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Didier Detollenaere, heeft woensdagmiddag gereageerd dat een afgelasting van indoorevenementen boven de 1.000 mensen verplicht is.

Kunstencentrum Vooruit

Kunstencentrum Vooruit in Gent beperkt de capaciteit van de grote concertzaal. "In de zaal kunnen meer dan 1.000 mensen terecht, maar als we de balkons afsluiten, dan blijven we onder de 1.000”, zegt Mieke Dumont. “We hebben besloten om niet meer dan 950 tickets te verkopen voor de evenementen die daar doorgaan.” In de loop van deze maand staan er 3 evenementen op de planning. 

Opera Gent

Opera en Ballet Vlaanderen schrapt de voorstellingen in Gent en Antwerpen en op verplaating. Zo worden ook de voorstellingen van C(H)OEURS 2020 in Gent geschrapt, die zouden lopen tot 8 april. Mensen die een ticket hebben gekocht voor een van de voorstellingen zullen een bericht krijgen. Mensen die een ticket hebben gekocht voor een tourvoorstelling kunnen contact opnemen met het desbetreffende theater.  Ook alle randactiviteiten, rondleidingen en andere evenementen in de theaters in Antwerpen en Gent worden geschrapt tot einde maart.

Kompass Klub

Ook nachtclub Kompass Klub in Gent neemt extra maatregelen. Zo zal iedere feestvierder vanaf dit weekend gescand worden op koorts. Wie effectief koorts heeft, mag niet naar binnen, maar krijgt wel een ticket voor een feest op een andere avond. De club voorziet ook extra handgels.

(Lees verder onder de foto.)

De Werf Aalst

Cultuurcentrum De Werf in Aalst heeft voorlopig alle voorstellingen  geschrapt vanaf donderdag tot en met maandag 16 maart. Ook de expo is geschrapt.  Wie tickets aankocht voor activiteiten krijgt binnenkort meer informatie over de modaliteiten tot terugbetaling of omruiling.

Viptenten E3 Harelbeke

De bouw van de 2 viptenten die langs het parcours van de wielerwedstrijd E3 Harelbeke zullen staan, wordt uitgesteld. 1 van de tenten zou op de Kwaremont in Kluisbergen komen en zou plaats geven aan meer dan 1.000 mensen.

“Normaal zouden we woensdag starten met het opbouwen van de tenten”, zegt organisator Jacques Coussens, “maar dat is nu verplaatst naar volgende week. We bekijken sowieso dag per dag welke maatregelen we moeten nemen. Misschien wordt er volgende week wel beslist dat er nog maar 500 mensen in 1 ruimte mogen zijn. Hopelijk is er volgende week meer duidelijkheid. We zullen hoe dan ook moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen zonder al te veel geld te verliezen.”

Brielpoort in Deinze

Komende zaterdag stond Totally 90’s XXL op de planning in Brielpoort in Deinze, maar dat evenement is nu afgelast. Er waren al zo’n 2.500 tickets verkocht. “Het feest gaat wel door, maar dan op een andere datum”, vertelt Patrick Claesen. Hij zou op het feest verschijnen als DJ Pat Krimson én met zijn muziekgroep 2 Fabiola. “Het is heel jammer dat het niet meer doorgaat, maar we verschijnen sowieso nog op een podium in Deinze.”

En er verandert nog meer in de planning van DJ Pat Krimson. Woensdagavond speelde hij in Leuven. "Normaal zou dat een feest zijn waar 3.000 mensen zouden komen, maar nu mochten er nog maar 700 mensen binnen. Dit weekend heb ik ook nog een optreden gepland tijdens de voetbalwedstrijd tussen Racing Genk en Mechelen. Daar zijn 24.000 bezoekers op 1 plaats, maar dat is buiten en kan dus wel gewoon doorgaan.”

Oktoberhallen in Lebbeke

In Wieze, bij Lebbeke, staan er de komende dagen verschillende evenementen gepland in de oktoberhallen. De Retro XL Fuif die volgende week zaterdag zou doorgaan, is afgelast. Er werden 3.000 mensen verwacht. De rommelbeurs van komend weekend gaat wel gewoon door. Daar worden ook meer dan 1.000 bezoekers verwacht, maar die zullen nooit tegelijkertijd in de hallen aanwezig zijn.

Lebbeke is ook al voorbereid op mogelijke strengere maatregelen. Zo hebben ze ook alle evenementen opgelijst waar er zo’n 500 mensen verwacht worden. Deze worden nu nog niet afgelast, maar door het opstellen van zo’n lijst, kunnen ze in geval van nood wel sneller handelen. 

Flanders Expo in Gent

Flanders Expo heeft op dit moment nog niet besloten om geplande evenementen af te gelasten of te verschuiven omdat het advies van de overheid niet bindend is. “Men laat de definitieve beslissing nu nog over aan de organisatoren of aan de lokale overheden zoals burgemeesters en gouverneurs”, zegt Dirk Van Roy van Flanders Expo. “Wij zouden eigenlijk liever een kordate uitspraak hebben waar we ons allemaal op kunnen richten." 

We zijn bezorgd over de gezondheid van onze bezoekers, maar ook over de economische impact

Dirk Van Roy, Flanders Expo

"Een advies is heel vrijblijvend en zorgt voor meer verwarring dan als men zou zeggen dat we verplicht zijn tot iets", gaat Van Roy verder. "We zijn natuurlijk bezorgd over de gezondheid van onze bezoekers, maar ook over de economische impact die dat zal hebben op de organisatoren.”

De gouverneurs hebben eergisteren nog overlegd met minister van binnenlandse zaken Pieter De Crem. Zij hebben op hun beurt overleg gepleegd met de burgemeesters. Al heeft waarnemend gouverneur Didier Detollenaere wel al aangekondigd dat er een verbod komt.

Op dit moment is Flanders Expo nog niet van plan om Sfeer, de Gentse tuin- en interieurbeurs van dit weekend, te verplaatsen. “Men is op dit moment bezig met het opbouwen van de beurs. Zolang er geen duidelijke richtlijn komt, gaat alles gewoon door”, klinkt het.

Florahallen in Aalst

In de Florahallen in Aalst is er komend weekend een grote fietsbeurs gepland waar meer dan 1.000 bezoekers zullen zijn. Volgens de laatste informatie gaat die gewoon door. Er zullen wel overal busjes ontsmettingsmiddel staan. Fietshandelaars krijgen het advies om de handvaten van fietsen te reinigen nadat de fiets is gebruikt door een bezoeker. 

Kleine evenementen

De meeste kleine evenementen, zoals concerten en theatervoorstellingen in bescheiden zalen, gaan nog door. Ook bij openluchtactiviteiten worden er voorlopig geen bijzondere maatregelen genomen. Zo kan het Kevertreffen in Ninove komend weekend zoals gepland doorgaan. De stad zal de bezoekers wel extra informeren. 

Welke evenementen zijn tot op heden afgelast, welke gaan wel  nog door? Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen