Videospeler inladen...

Drie Belgen overleden aan de gevolgen van het coronavirus: "Volg alstublieft de aanbevelingen op"

De FOD Volksgezondheid heeft gemeld dat er in ons land al drie mensen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. In Brussel overleed een 90-jarige vrouw. Ze kampte met ernstige, onderliggende aandoeningen. "Dit bevestigt wat we al wisten, dat deze personen bijzonder gevoelig zijn aan infectie. En het bevestigt hoe belangrijk het is dat we de aanbevelingen opvolgen", is de boodschap. Daarnaast zijn ook een 73-jarige man in het Sint-Elisabethziekenhuis in Brussel en een 86-jarige bewoner van een rusthuis in Sint-Genesius-Rode overleden.

De FOD Volksgezondheid heeft gemeld dat er al drie Belgen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Een 90-jarige vrouw is maandagmiddag overleden. Ze was op de campus Molière Longchamp van de Iris Ziekenhuizen Zuid opgenomen met zware longklachten. De patiënt had een lange medische voorgeschiedenis, ze kampte met meerdere ernstige aandoeningen.

"Omdat de patiënt tot een risicogroep behoorde, hebben we onmiddellijk alle juiste procedures opgestart. De patiënt is in volledige afzondering verzorgd en er is een test afgenomen. Die test bleek positief te zijn", zegt medisch directeur Hervé Deladrière. Uit respect voor de overleden patiënt en haar familie worden niet meer details vrijgegeven.

Als we nú ons gedrag aanpassen, kunnen we een heel grote impact hebben. We kunnen een hoge piekbelasting vermijden. En dat is onze doelstelling nummer één.

Viroloog Steven Van Gucht

"België was een van de laatste landen waar nog geen overlijdens als gevolg van het nieuwe coronavirus waren", zegt professor en viroloog Steven Van Gucht, die de overheid adviseert over de aanpak van het virus. "We mogen verwachten dat we in de komende dagen en weken nog overlijdens zullen zien."

De overleden patiënt was een oudere vrouw met een onderliggende aandoening. "Dit bevestigt wat we eigenlijk al wisten: dit zijn mensen die bijzonder gevoelig zijn aan de infectie. En het bevestigt ook nog maar eens hoe belangrijk het is dat we allemaal de aanbevelingen opvolgen die gisteren gecommuniceerd zijn. We moeten solidair zijn om de zwakkeren in de maatschappij te beschermen."

Daarnaast zijn nog twee mannen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat enerzijds om een patiënt van 73 jaar die op 4 maart was opgenomen in het Sint-Elisabeth ziekenhuis in Brussel. Zijn toestand ging snel achteruit en hij overleed woensdag op de afdeling Intensieve Zorg.

Een andere patiënt van 86 jaar is overleden in een rusthuis in Sint-Genesius-Rode. Hij was binnen datzelfde rusthuis in quarantaine geplaatst nadat hij positief testte op het coronavirus.

"Preventie is momenteel het enige echte wapen dat we hebben"

Professor Van Gucht somde de aanbevelingen nog eens op: "Als je ziek bent, blijf thuis. Vermijd contact met anderen. Geef geen handen, geef geen kussen. Hou afstand van anderen. Probeer in de mate van het mogelijke te telewerken. Ga niet naar massabijeenkomsten. Als je een risicopatiënt bent, stel zulke evenementen uit."

We dragen allemaal onze verantwoordelijkheid, beklemtoonde Van Gucht. "Ik wil echt benadrukken hoe belángrijk het is dat we dit allemaal opvolgen. Het is op dit moment het enige échte wapen dat we hebben in de strijd tegen het nieuwe coronavirus."

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt het belang van de aanbevelingen: (tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Een epidemie kenmerkt zich door een golfbeweging, met een piek. "Uit de peilgegevens kunnen we opmaken dat we nog maar aan het begin van een epidemie staan. Als we nú ons gedrag aanpassen, kunnen we een heel grote impact hebben op hoe het virus zich voort verspreidt", is Van Gucht stellig. "Als we ons gedrag aanpassen, kunnen we een hoge piekbelasting vermijden. En dat is onze doelstelling nummer één."

"En dat vereist dat iedereen daaraan meewerkt. Ook mensen die geen risico lopen. Ook mensen die zich gerust voelen. Zij, wij, dragen een verantwoordelijkheid voor de totaliteit van de bevolking."

Viroloog Steven Van Gucht legt uit waarom we door ons nu aan te passen, een hoge piek in het aantal besmettingen kunnen vermijden:
(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

47 nieuwe besmettingen

Er zijn ook nieuwe cijfers vrijgegeven over het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in ons land. Gisteren heeft het netwerk van laboratoria 639 stalen getest, bijna 200 meer dan maandag. 47 van die stalen bleken positief te zijn, 29 in Vlaanderen, 7 in Brussel en 11 in Wallonië. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmettingen op 314.Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

genezen

Herbekijk ook de analyse van onze wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen