Politie Zennevallei na diefstallenplaag: "Wij mogen een 30-tal slimme camera's niet gebruiken door vacuüm in wetgeving"

In de politiezone Zennevallei (Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel) staan momenteel 25 à 30 ANPR-camera's die niet gebruikt mogen worden. De gegevens die de camera's registreren mogen niet worden doorgegeven door een vacuüm in de wetgeving. "Dat belemmert ons heel erg in ons werk", zegt korpschef Mark Crispel. "Zeker nu er al maanden op verschillende plaatsen een diefstallenplaag is."

"Vorig jaar hebben we de camera's geïnstalleerd in Halle en Beersel. Het is hetzelfde type als de camera's die al langer in Sint-Pieters-Leeuw staan, maar het verschil is het netwerk waarop ze zijn aangesloten", vertelt Crispel. De nieuwe camera's zijn aangesloten op een nationaal beheersysteem. En daar knelt het schoentje momenteel. "Juridisch gezien mogen de gegevens via dat systeem nog niet worden doorgegeven. Met andere woorden: de camera's zijn technisch perfect in orde, maar we kunnen ze niet gebruiken." Voor de camera's die vroeger zijn geplaatst is er geen probleem aangezien die gegevens op een andere manier worden verwerkt.

Diefstallenplaag

"We hebben tienduizenden euro's geïnvesteerd in de camera's, dus het is zonde dat we ze niet mogen gebruiken. In Dworp, een deelgemeente van Beersel, en Sint-Pieters-Leeuw zitten we de laatste maanden met een diefstallenplaag. We zetten natuurlijk de klassieke middelen in om de daders op te sporen, maar de camera's zouden een grote hulp zijn." Volgens de korpschef van de politiezone Zennevallei is zijn zone niet de enige met dat probleem. "Dit geldt voor een 800-tal gelijkaardige camera's in ons land."

Minister De Crem belooft oplossing

De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem bevestigt dat er een juridisch kader voor de ANPR-camera's ontbreekt. "De uitrol van een nationaal cameraschild is al jaren bezig en we zitten op dit moment in de laatste fase", aldus Erik Eenaerts. "Minister De Crem heeft aan de commissaris-generaal van de federale politie de opdracht gegeven om alle juridische besluiten en richtlijnen af te werken. Daar moet prioriteit aan gegeven worden." Een deadline wil Eenaerts er niet op plakken. "ANPR-camera's kunnen wel nog steeds gebruikt worden als ze niet aangesloten zijn op het nationaal netwerk. Voor lokale camera's bestaat er al een juridisch kader."

Meest gelezen