Videospeler inladen...

Professoren Goossens en Van Ranst: "Draconische maatregelen zijn nodig, zoals alle evenementen schrappen"

De professor klinische biologie Herman Goossens waarschuwt in "Terzake" voor de totale implosie van ons gezondheidssysteem als er geen drastische maatregelen genomen worden om het coronavirus in te dijken. "Als er een zekerheid is vandaag, dan is het  dat er een storm op ons afkomt. Het zal een tsunami worden als we niets doen. Ik ben ervan overtuigd dat we draconische maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te kunnen houden", zegt Herman Goossens. Viroloog Marc Van Ranst houdt hetzelfde pleidooi in "De afspraak".

De professor klinische biologie Herman Goossens heeft in "Terzake" toegegeven dat wetenschappers de voorbije weken de coronacrisis niet altijd goed ingeschat hebben. "Vorige week heb ik nog in de studio gezegd dat ik Italiëreizen niet als probleem zag zo lang je uit de risicogebieden zou blijven. Dat was duidelijk een verkeerde inschatting", zegt Goossens.

Professor Herman Goossens coördineert de uitbraak van het virus in Europa en heeft overleg gehad met zijn Europese collega's in Schiphol in Nederland. "De bijstelling van epidemie naar pandemie van de WHO verandert concreet niets aan de coronaproblematiek. De WHO kijkt naar het aantal gevallen, de impact en de ernst. Op basis daarvan is er beslist dat het een pandemie is, maar dat doet niets terzake", aldus Goossens.

De rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus blijft een groot vraagteken voor de wetenschappers. "We hebben heel wat discussies gehad over de rol van de kinderen. We weten niet of kinderen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Tot nu toe lag een kind nog nooit aan de bron van de verspreiding van het coronavirus. Dat is iets wat heel belangrijk is."

"In een aantal landen worden scholen gesloten, maar ik weet niet of dat de juiste maatregel is. Als je scholen sluit, moeten de kinderen worden opgevangen. Die komen vaak terecht bij de grootouders, want de ouders moeten werken. De grootouders zijn net de meest kwetsbare groep. We gaan in verschillende regio’s onderzoek doen naar de verspreiding van het virus binnen de gezinnen."

Dat de oudste mensen het meest vatbaar of kwetsbaar zijn voor het coronavirus, is niet helemaal juist vertelt Goossens. "Het is wel zo dat als je naar de sterftecijfers kijkt, dat dat hoofdzakelijk ouderen zijn. We zien soms ook jonge mensen die plots heel ernstig ziek worden door het coronavirus. Dat gebeurt ook in ons land. Dat gaat over dertigers en veertigers. Ik voel me er ongemakkelijk bij dat men altijd vertelt dat het vooral de ouderen treft. Dat is voor een stuk zo, maar het kan ook bij jonge mensen toeslaan. Het is niet zo dat alleen maar de ouderen gevaar lopen."

 Ik ben ervan overtuigd dat we draconische maatregelen moeten nemen om het coronavirus onder controle te kunnen houden

Als er een zekerheid is vandaag volgens professor Goossens, dan is het dat er een "coronastorm" op ons afkomt. "Daar gaan we niet aan ontsnappen. Het zal een tsunami worden als we niets doen. Ik ben ervan overtuigd dat we draconische maatregelen moeten nemen om het onder controle te kunnen houden. 

Volgens Herman Goossens kan ons gezondheidssysteem imploderen door de coronacrisis. "Als er heel veel gevallen bij komen, dan kan ons gezondheidssysteem dat niet aan. Dan kunnen we niet alle patiënten opvangen. We moeten nu maatregelen nemen om de crisis aan te kunnen."

Herman Goossens pleit om alle evenementen te annuleren. "De overheid moet heel duidelijk zijn. Het cijfer van maximum 1.000 mensen is niet houdbaar. Ik denk dat je per definitie geen evenementen meer mag toelaten en dus ook geen bioscopen en theaters meer openhouden", besluit Goossens.

Bekijk het gesprek met professor Herman Goossens uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block herhaalt in "Terzake" dat de federale overheid de nodige maatregelen genomen heeft om het coronavirus in te dijken. 

"We hebben een heel team van wetenschappers dat ons adviezen geeft. Meneer Van Ranst is een van die raadgevers. De maatregelen worden ingevoerd op het juiste moment. We hebben nooit gezegd dat dit de laatste maatregelen zijn. Als de huidige maatregelen opgevolgd worden, dan zullen er minder draconische maatregelen moeten genomen worden", aldus De Block.

Bekijk de reactie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block hier:

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst roept net als professor Herman Goossens op om alle publieke evenementen te schrappen. "Met alleen de volksgezondheid voor ogen, zou ik alle evenementen niet laten doorgaan. Dat is bijzonder moeilijk. Met alle respect voor de inspanningen die geleverd zijn, maar het moet", stelt Van Ranst in "De afspraak".

Bekijk de oproep van viroloog Marc Van Ranst om alle evenementen te schrappen uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen