Radio 2

PVDA voert actie in Sint-Truiden omdat stad samenwerking met Huurderssyndicaat stopzet

Vrijdag raakte bekend dat de stad Sint-Truiden de samenwerking met het Huurderssyndicaat stopzet. Volgens PVDA komen huurders uit Sint-Truiden daardoor in een zwakkere positie terecht, omdat hun belangen niet meer verdedigd zullen worden. Volgens de stad kunnen inwoners ook bij het OCMW terecht voor gratis juridisch advies. 

Het Huurderssyndicaat hield elke week een zitdag in het sociaal huis in Sint-Truiden. Maar daar komt nu een einde aan, want de stad werkt niet langer samen met het Huurderssyndicaat. "Wie gaat de huurders hier in Sint-Truiden nog op een correctie manier advies verlenen", vraagt Els Brans van het Huurderssyndicaat zich af.

Eén van de actievoerders vindt dat de stad de problemen van sociaal zwakke inwoners onderschat. "Ik werk al tien jaar als vrijwilliger bij de vzw Onderdak, we merken dat veel Truienaren juridische problemen hebben en dat ze niet correct behandeld worden door hun huisbaas." 

Besparingen

Volgens de stad zullen huurders met problemen wel geholpen worden, door het OCMW. Schepen van Sociale Huisvesting Jelle Engelbosch (N-VA): "Wij hebben bekeken wat we vandaag allemaal ondersteunen, en we merken dat er overlappingen zijn. Zo was er het Huurderssyndicaat, maar kunnen mensen ook gratis juridisch advies krijgen bij het OCMW. Daarom hebben we beslist om de financiële ondersteuning van het Huurderssyndicaat stop te zetten." Het ging om 1.600 euro per jaar.

Radio 2

Meest gelezen