Videospeler inladen...

Filmproducent Harvey Weinstein krijgt 23 jaar celstraf voor aanranding en verkrachting

Gewezen filmproducent Harvey Weinstein moet voor 23 jaar naar de cel. Twee weken geleden werd hij door de rechtbank in New York schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting.

Weinstein werd veroordeeld voor de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013 en seksueel geweld tegen zijn productieassistente Mimi Haleyi in 2006. Voor de straf bekend werd gemaakt, namen beide vrouwen nog het woord in de rechtszaal. 

"Wat er gebeurd is, heeft me zwaar getekend, mentaal en emotioneel, misschien onherstelbaar, en misschien wel voor altijd", verklaarde Haleyi in een emotionele toespraak. Ze zei dat "Weinstein zich helemaal niet bewust leek van de ernst van de misdaad die hij tegen mij begaan heeft."

Ook Jessica Mann sprak de rechtszaal toe: "Ik wil jullie eraan herinneren dat ik "nee" heb gezegd tegen Harvey. Ik moet deze ervaring meedragen tot aan mijn dood", zei ze.

Weinstein had minimum 5 jaar en maximum 29 jaar celstraf kunnen krijgen. Van de zwaarste aanklacht, "roofzuchtige verkrachting", werd Weinstein door de jury vrijgesproken. Daar had hij een levenslange celstraf voor kunnen krijgen.

Ik moet deze ervaring meedragen tot aan mijn dood

Jessica Mann

Weinstein zelf zei voor de straf werd uitgesproken, dat mannen door de #MeToo-beweging beschuldigd worden van dingen "die ze niet begrijpen". De filmproducent zei ook dat hij "verward" was door zijn veroordeling in de verkrachtingszaak, en dat hij dacht "een goede vriendschap" te hebben met de vrouwen die hem nu beschuldigen. Zijn advocaten kondigden voor de strafmaat bekend werd, al aan dat ze in beroep zouden gaan.

Ook in Los Angeles loopt er nog een strafzaak tegen Weinstein voor gelijkaardige feiten, en ook in Londen is een onderzoek aan de gang.

De beschuldigingen van tientallen vrouwen aan het adres van Weinstein waren een belangrijke trigger voor de #MeToo beweging, die wereldwijd slachtoffers van seksueel geweld een stem gaf.

Donna Rotunno, de advocate van Harvey Weinstein heeft ondertussen ook gereageerd op de strafmaat die haar cliënt heeft gekregen.

Ze noemt de celstraf van 23 jaar "obsceen" en "walgelijk". "Dat cijfer is niet gebaseerd op bewijsmateriaal, maar is er gekomen onder druk van bewegingen en van het publiek."

Bekijk hier de reactie van advocate Donna Rotunno:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen