Videospeler inladen...

"Nationale Pyjamadag" vandaag: in pyjama naar school om zieke klasgenoten te steunen

In meer dan duizend scholen komen kinderen en jongeren vandaag in hun pyjama naar school, ze tonen op die manier hun solidariteit voor langdurig zieke leerlingen die niet aanwezig kunnen zijn in de klas. De Nationale Pyjamadag wordt al voor de vijfde keer georganiseerd door de vzw Bednet. MNM en Ketnet steunen ook dit jaar de actie.

Vandaag is het de vijfde editie van de Nationale Pyjamadag. Op die dag komen heel wat leerlingen en leerkrachten in pyjama naar school uit solidariteit met zieke kinderen en jongeren. De Pyjamadag is een initiatief van Bednet. Deze organisatie zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren uit het kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs die tijdelijk niet naar school kunnen gaan van thuis uit les kunnen volgen. Leerlingen die langdurig of regelmatig afwezig zijn door ziekte, operatie of ongeval, zijn zo mee met de les en blijven in contact met hun vrienden.

"Bednet installeert een computer met webcam in de klas waardoor de afwezige leerling de klas live kan volgen. Het computerscherm in de klas toont ook de leerling thuis. Op die manier kan de zieke leerling in contact blijven met zijn klasgenoten en actief deelnemen aan de lessen", zegt Els Janssens van Bednet.

Bekijk hier de journaalreportage vanuit het ziekenhuis met in de hoofdrol de 9-jarige Lotte: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Leerlingen kunnen hun vinger opsteken, toetsen maken en zo actief deelnemen aan de lessen. 

 
Els Janssens, directrice van Bednet

Weetjes

Vzw Bednet begon in 2007 als een proefproject met een vijftiental kinderen. Ondertussen erkende de Vlaamse overheid Bednet als een onmisbaar deel van het onderwijsdecreet. Het succes van Bednet bleef groeien. Van 320 kinderen in 2015 tot 1.071 vorig jaar. Sinds de opstart hebben 4.116 kinderen gebruik gemaakt van Bednet. Negentig procent van die leerlingen kon daardoor samen met hun klasgenoten doorstromen naar het volgende leerjaar. Een gemiddeld Bednet-traject duurt 7 maanden. Bednet is volledig gratis voor zowal de ouders als de school.  

Heel wat misvattingen over Bednet

"De misvatting bestaat nog dat Bednet louter bedoeld is voor kankerpatiënten of ouders denken dat het enkel voor het lager onderwijs is of omgekeerd enkel voor het secundair. Vaak denken ook leerkrachten dat ze veel technische kennis moeten hebben om met Bednet te werken, terwijl we veel technische ondersteuning bieden."

"Een belangrijke misvatting is dat Bednet er louter zou zijn voor kinderen die voltijds afwezig zijn op school, alhoewel veel kinderen Bednet combineren met naar school gaan. Een andere misvatting is dat lessen worden opgenomen. Dat is niet zo, het is hier en nu les volgen om interactief betrokken te worden bij de les."

Jongeren met psychische kwetsbaarheid enorm toegenomen

 
Els Janssens, directrice van Bednet

"Het is zeker opvallend dat jongeren met psychische kwetsbaarheid in het secundair onderwijs sterk is toegenomen. Het is een tendens die wij al een tijdje zien. De werking blijft hetzelfde, de bedoeling is dat deze jongeren tijdelijk thuis les krijgen en terug naar school kunnen", besluit Janssens.   

MNM en Ketnet doen mee

Zowel Ketnet als MNM steunen de Nationale Pyjamadag. Voor MNM zoeken Kawtar en Wanne van de Grote Peter van de Veire Ochtendshow vier jongeren op die Bednet gebruiken. Kawtar gaat langs bij een meisje dat intussen al les volgt op de universiteit en veel heeft gehad aan Bednet. Wanne gaat langs bij het GO! Atheneum-campus Pitzemburg in Mechelen. Daar komen normaal gezien alle leerlingen in pyjama naar school. 

Meest gelezen