KU Leuven zet volop in op afstandsonderwijs om verspreiding corona tegen te gaan

De KU Leuven neemt enkele maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De universiteit gaat zoveel mogelijk lessen online geven. Personeelsleden moeten in de mate van het mogelijke van thuis uit werken. Grote evenementen, zoals infodagen, worden afgelast. 

De universiteit volgt in de eerste plaats het advies van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid: evenementen waar meer dan 1.000 mensen samenkomen, kunnen best niet plaatsvinden. De infodagen die gepland staan worden dus afgelast. Ook evenementen van studentenorganisaties, zoals cantussen of fuiven, mogen niet meer doorgaan. "Maar", zegt rector Luc Sels, "ook aula's waar 300 mensen dicht op elkaar zitten vormen een risico. Daarom zet de universiteit alles op alles om zoveel mogelijk lessen en colleges online te geven. Op dit moment verplichten wij professoren niet om online les te geven, maar materiaal en technische hulp zijn wel al beschikbaar om online doceren mogelijk te maken."

Aula's waar 300 mensen dicht op elkaar zitten, vormen ook een risico voor de verspreiding van het virus. 

Luc Sels, rector KU Leuven

Online onderwijs kan in de vorm van een vooropgenomen les. Studenten kunnen de opname dan op een gekozen moment bekijken. Het is ook mogelijk om te videochatten met studenten. Zo kunnen proffen ook online interactief doceren. "Wij zijn al twee, drie weken bezig met het mogelijk maken van online onderwijs voor de KU Leuven", zegt Sels. "Er zitten 60.000 studenten op onze universiteit, en het is niet evident om op die schaal online onderwijs te voorzien."

Als slechts enkele studenten samenkomen voor een les, of een groepswerk, hoeft het niet online en kan het gewoon op de campus. Ook bibliotheken blijven open. Zolang er wordt gelet op hygiëne (handen goed wassen, niezen in papieren zakdoekjes die je meteen weggooit, hoesten in je elleboog...) is er bij kleine bijeenkomsten geen probleem voor KU Leuven.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen