Facebook

Wichelen vraagt dringend oplossing voor wateroverlast. Vanmorgen weer natte voeten in Bohemen

Vanmorgen is er wateroverlast geweest op twee van de drie kritieke punten in Wichelen. Voor één van die plaatsen is er nog geen oplossing in zicht. "Toch is dat heel dringend", zegt burgemeester Taylor. 

Wichelen ligt aan de Schelde, en dat water staat hoger dan de grachten en de straten in de wijken langs de rivier. Daardoor is er vanmorgen wateroverlast geweest.  In Lageweg (Schellebelle) kwam het water redelijk dicht bij lingeriefabrikant Van de Velde. En in Bohemen in Wichelen werden zowat 30 huizen en appartementsgebouwen langs de N416 bedreigd. 

Het is de eerste keer dit jaar dat het water in de straat tot een halve meter hoog stond

Brandweerkapitein Eric Troch

"Rond 05u30 begon de wateroverlast", zegt brandweerkapitein Eric Troch. "Het Scheldewater staat 2 meter hoger dan de beek en de straat. Het water kan dus niet weg en de N416 in Bohemen is over een lengte van 300 meter blank komen te staan.  Het was de eerste keer dit jaar dat het water een halve meter hoog stond. Het water bedreigde zowat 30 huizen en appartementsgebouwen. Er liepen maar enkele kelders onder water.  Rond 9 uur konden we de straat weer openstellen."

"Momenteel staan er pompen van de provincie, maar die kunnen het water niet allemaal weg krijgen", zegt burgemeester Kenneth Taylor. "In augustus beginnen de werken aan een nieuw pompgemaal: een hoogdebietpomp zou het overtollige water makkelijker in de Schelde terugpompen. Ook voor het tweede kritieke punt in Wichelen is er een oplossing: in de wijk Bruinbeke zal Aquafin een bufferbekken aanleggen. Maar voor Lageweg in Schellebelle is er dringend een oplossing nodig!"

 

Al 20 jaar is er wateroverlast in Lageweg, al even lang vragen we een oplossing van de provincie
Burgemeester Kenneth Taylor

"Lingeriefabrikant Van de Velde ziet het water soms heel dichtbij komen", zegt burgemeester Taylor. "Ook dààr zou zo'n hoogdebietpomp moeten komen. We hebben het al meermaals gevraagd aan het provinciebestuur, maar zonder gevolg. Intussen hebben we er voor vandaag extra pompen gevraagd, om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken."

kasto80

Meest gelezen