Begrafenisondernemers vragen om medeleven te betuigen zonder knuffels of handen geven 

Door het coronavirus kan je best niet kussen of een hand geven tijdens een begrafenisplechtigheid. Begrafenisondernemers vragen ook aan de familie om geen handen of knuffels te geven, maar nogal wat mensen vinden het moeilijk om te troosten zonder mekaar aan te raken.

Begrafenisondernemer Gilbert Pues uit Herent heeft aan de ingang van zijn uitvaartcentrum een bordje gezet waar op staat dat je je medeleven beter kan betuigen zonder een hand of een zoen. En er staat ook een product om je handen te ontsmetten. Maar niet iedereen houdt daar rekening mee, zegt Gilbert Pues. "Het is uiteindelijk aan de familie om te beslissen hoe ze met rouwbetuigingen omgaan, maar wij moeten hen wel vragen om geen hand en geen zoen te geven. Er zijn ook families die dat advies negeren. Maar we merken wel dat mensen nu iets meer de ernst van de zaak beginnen in te zien." 

Begrafenis online volgen

Familieleden die bang zijn om besmet te geraken, kunnen de begrafenis ook online volgen want bij Pues worden plechtigheid gefilmd. "Er hangen twee camera's, en we kunnen ook inzoemen op de spreker of de kist", vertelt Gilbert. Zo kan men de plechtigheid ook thuis volgen via een beveiligde website. Het zijn vooral oudere mensen die naar uitvaarten gaan, en we merken dat er op dit moment echt een drempelvrees is."

Meer sterfgevallen door vereenzaming

Nu de ouderen in rusthuizen geen bezoek meer mogen ontvangen, verwacht Gilbert Pues dat er de komende weken meer rusthuisbewoners zullen sterven omdat ze vereenzamen. "Wij horen regelmatig verhalen van kinderen die dagelijks gaan kijken of oma of opa de patatjes heeft opgegeten. Als die bezoekjes wegvallen, kunnen de ouderen het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten worden. Het rusthuispersoneel kan ook niet overal tegelijk zijn." 

Meest gelezen