500 jaar geleden werd Christoffel Plantijn geboren: enkele weetjes over de boekdrukker en uitgever

Vandaag is het 500 jaar geleden dat boekdrukker en uitgever Christoffel Plantijn werd geboren. Veel Antwerpenaren kennen hem van de Plantin en Moretuslei, maar wie is hij eigenlijk? Wij vroegen het in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen aan Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

"Christoffel Plantijn was een Fransman en sprak dus Frans. Daar worstelde hij wat mee. Daarom maakte hij een Nederlands woordenboek. Dat werd één van zijn topwerken. Zo legde hij mee de eerste grondvesten van de Nederlandse taal", vertelt Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

Contacten in heel Europa én met de paus

"Hij kwam op 30-jarige leeftijd naar Antwerpen om er een drukkerij op te starten. Dat was in die tijd niet voor de hand liggend, want er waren al veel drukkerijen", zegt Kockelbergh. "Toch werd het op drie jaar tijd de grootste drukkerij van België. Na tien jaar was Plantijn zelfs de grootste drukker van Europa."

"De Fransman ging voor kwaliteit. Hij wou het beste papier, letters en illustraties. Verder was Plantijn een goede netwerker. Hij had contacten met topauteurs en wetenschappers in heel Europa én met de paus. Hij speelde een kernrol in wetenschaps- en kenniskring in Antwerpen."

Dochters vanaf vijf jaar verplicht in de drukkerij

"De dochters van Plantijn draaiden al op jonge leeftijd mee in zijn drukkerij. Ze moesten op hun vijf jaar kunnen lezen, zodat ze in de drukkerij konden voorlezen aan de mensen die de teksten moesten verbeteren", aldus Kockelbergh. "Vanaf hun 12 jaar waren ze niet meer welkom in de drukkerij, omdat meisjes niet thuishoorden in een mannenbedrijf. Nadien moesten ze in het huishouden werken. Eén van zijn dochters moest op 17-jarige leeftijd zijn volledige kanthandel overnemen."

Meest gelezen