AFP or licensors

Gezondheidssysteem in Italië crasht door coronavirus: "Wie nu blindedarmontsteking krijgt, heeft probleem"

In Italië is de werkdruk in de ziekenhuizen nu zo hoog door het coronavirus dat niet iedereen kan worden geholpen. Volgens sommigen onderschat de regering in ons land het probleem. "Waarom zou de verspreiding van het coronavirus in België anders verlopen dan in Italië?", vragen Gabriele Bislenghi, Italiaanse arts in Leuven, en Iris De Rycke, Belgische epidemiologe in Siena, zich af op Radio 1. 

"De papa van een vriendin van mij is gestorven",  vertelt dokter Gabriele Bislenghi, een Milanese arts die al 5 jaar in Leuven werkt, in "Achter de feiten" op Radio 1. "Hij werd vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Lombardije voor een matige longontsteking, maar kon niet worden geholpen."

Voor de familieleden kwam het overlijden onverwacht. Ze mochten hem niet bezoeken, en pas toen de dochter in het ziekenhuis een gsm wilde brengen, werd ze op de hoogte gebracht van de slechte toestand van haar vader. "Ze kreeg het nieuws dat hij er heel slecht aan toe was en dat ze de behandeling zouden stopzetten."

Te hoge werkdruk in ziekenhuizen

Het Italiaanse gezondheidssysteem is gecrasht, zegt Bislenghi. Het aantal patiënten is te hoog, waardoor er niet voor iedereen plaats is. "Als je nu een blindedarmontsteking krijgt, heb je een probleem." 

Als je nu een blindedarmontsteking krijgt, heb je een probleem

Daarnaast moeten veel Italiaanse artsen een andere functie aannemen. "Ik heb een vriend die traumatoloog is. Hij heeft dit weekend een handleiding moeten studeren over hoe het coronavirus te behandelen op spoedafdelingen." 

Vanuit zijn ervaring vindt de arts dat België niet genoeg doet. Van collega's uit de Italiaanse gezondheidssector ziet Bislenghi hoe ernstig de situatie is. Hij neemt China en Italië als voorbeeld: "Zij hadden ook discussies over welke maatregelen ze moesten nemen. Ik zou niet weten waarom de verspreiding in België anders zou verlopen dan in Italië." 

Ik zou niet weten waarom de verspreiding in België anders zou verlopen dan in Italië

Iris De Ryck, een Belgische epidemiologe die in Siena werkt, stelt zich dezelfde vraag in "De wereld vandaag". 

"België is maar iets meer dan 1.000 kilometer verwijderd van Italië. Er staat echt geen glazen wand tussen Noord-Italië en de rest van Europa, die het virus op magische wijze zou tegenhouden. Ik denk dat de notie dat het virus in België een ander traject zou volgen een beetje naïef is."

Als ik, en veel Italianen met mij, zouden kunnen teruggaan in de tijd, dan zou ik heel blij zijn geweest als er een week geleden meer duidelijkheid was geweest", zegt De Ryck nog.

Onduidelijke communicatie, gemengde boodschappen

Onderschatten we het in België? "Onderschatten zéker", meent De Ryck. "Ook in Italië zag je de onduidelijke communicatie, gemengde boodschappen. Veel te lang werd door velen gedacht “Ik ben jong en gezond, ik heb helemaal geen aandeel in deze epidemie en evenmin in de bestrijding ervan". Dat is a priori fout. Want we weten dat de jonge, actieve bevolking misschien geen hoog persoonlijk risico loopt, maar wel in grote mate verantwoordelijk is voor het instandhouden van de overdracht.

Thuisblijven, scholen sluiten zijn geen populaire voorstellen, maar als wij in Italië een week zouden terugkijken, dan zal er wel een moment geweest zijn waarvan we achteraf zouden kunnen denken: hadden we toen meer consequent, proactief en eenduidig gehandeld, dan kun je het virus door burgerzin misschien tegenhouden."

Zware griep?

Ook arts Gabriele Bislenghi vindt dat communicatie beter kan. Hij beklemtoont ook dat het coronavirus niet te vergelijken is met een zware griep: "Lombardije en de rest van Noord-Italië, die een uitstekend gezondheidssysteem hebben, zouden nooit in lockdown gaan voor een zware griep." 

Volgens Bislenghi moeten mensen zoals hijzelf niet bang zijn voor het virus, maar moeten we rekening houden met het deel van de bevolking dat een zwakkere gezondheid heeft.

"De vraag is of iedereen bereid is een stuk van zijn vrijheid op te geven voor de rest van de maatschappij."

Meest gelezen