AFP or licensors

In Frankrijk sluiten kinderdagverblijven, scholen en universiteiten vanaf maandag

In Frankrijk zullen kinderdagverblijven, scholen en universiteiten vanaf maandag "tot nader order" gesloten blijven. Dat is een van de maatregelen die president Emmanuel Macron heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In Frankrijk raakten er al 2.876 mensen besmet met het virus, waarvan er 61 gestorven zijn. Macron sprak in zijn televisietoespraak van "de ergste gezondheidscrisis in honderd jaar". "We staan nog maar aan het begin van deze epidemie, die overal in Europa versnelt en toeneemt."

De president vroeg mensen die ouder zijn dan 70 jaar of een chronische ziekte hebben om zoveel mogelijk thuis te blijven. De lokale verkiezingen van zondag zullen wel gewoon doorgaan. De gezondheidsexperts die de president daarover raadpleegde zeiden dat er "geen reden is waarom de Fransen, zelfs de meest kwetsbare, niet naar de stembus zouden mogen gaan". Wel moeten de burgers tijdens het stemmen de regels in acht nemen wat betreft hygiëne en afstand. "Ik heb vertrouwen in de burgemeesters en in de burgerzin van iedereen" zei hij.

Het Franse staatshoofd waarschuwde voor nationalistische reflexen bij het bestrijden van het coronavirus, dat "geen grenzen kent". Over grenssluitingen zal op Europees niveau beslist worden, "als ze relevant zijn", zei hij.

Macron kondigde ook maatregelen aan om de economie te beschermen. "Vanaf de komende dagen zal een uitzonderlijk en grootschalig mechanisme van gedeeltelijke werkloosheid in het werk gesteld worden". Dat zou volgens de president veel verder gaan dan wat tot nu toe al werd aangekondigd. Aan de regering heeft hij opgedragen om een "nationaal en Europees herstelplan" te maken. "We moeten ook een Europees antwoord formuleren. De centrale bank heeft vandaag al haar eerste beslissingen bekendgemaakt (onder meer een verruiming van haar opkoopprogramma van obligaties met 120 miljard, red.). Zullen die voldoende zijn? Ik denk het niet", aldus Macron.

Bekijk hier een gesprek in "Terzake" over de beslissing van de Franse regering:

Videospeler inladen...

Meest gelezen