2017 Anadolu Agency

De bloedige burgeroorlog in Syrië gaat tiende jaar in: vijf vragen en antwoorden over dit belangrijke conflict

De oorlog in Syrië gaat vandaag zijn tiende jaar in. Het begon met vreedzame demonstraties en mondde uit in een ongeziene bloedige en complexe burgeroorlog. De grote overwinnaar is de Syrische president Bashar al-Assad. Grote verliezers zijn de honderdduizenden doden en de miljoenen Syrische burgers die gevlucht zijn. Jens Franssen, expert Midden-Oosten, beantwoordt in vijf video's vijf belangrijke vragen over dit conflict.

1. Hoe is de oorlog in Syrië eigenlijk begonnen?

"Brood en gerechtigheid" scandeerden de eerste demonstranten in Syrië. De betogers volgden daarmee demonstranten in Egypte, Libië en Tunesië. Er was sprake van een golf van opstanden die de naam "Arabische Lente" kreeg. 

Videospeler inladen...

2. Waarover ging deze oorlog eigenlijk?

Bij de oorlog in Syrië lopen heel wat breuklijnen door elkaar. Het gaat om de strijd tegen 45 jaar autocratisch minderheidsbewind van de familie al-Assad. Maar evengoed is het een etnisch en religieus conflict, dat later uitgroeide tot een regionaal conflict toen de buurlanden zich gingen moeien. Het conflict draaide niet om olie. 

Videospeler inladen...

3. Wie heeft deze oorlog gewonnen?

Kort samengevat: de Syrische president Bashar al-Assad, en zijn bondgenoten Rusland en Iran. Grote verliezers zijn de Syrische burgers. Ook terreurgroep IS is van de kaart geveegd. De Koerden in het oosten van Syrië konden hun gebied uitbreiden na de strijd tegen tegen IS en genieten verregaande autonomie. 

Videospeler inladen...

4. Hoeveel vluchtelingen zijn er, en waar zitten die allemaal?

Naar schatting zijn er zo'n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije en zo'n 1 miljoen vluchtelingen in Europa. Een miljoen ontheemden wordt nog steeds in eigen land opgevangen. Naar schatting zouden 2,5 miljoen vluchtelingen naar Europa gevlucht zijn, een kleine helft daarvan naar Duitsland. Maar daar zaten ook vluchtelingen uit Irak en Afghanistan bij. Een deel van hen keerde terug naar de regio. 

Videospeler inladen...

5. Hoe moet het nu verder?

Vandaag is de rust grotendeels weergekeerd in Syrië en wordt het land heropgebouwd. Het regeringsleger voert in het noordwesten, bij Idlib, wel nog strijd tegen rebellen. Ook Turkije heeft militairen bij Idlib. De Syrische president zit weer stevig in het zadel. Vooral Rusland heeft zijn invloed erg kunnen uitbreiden in het Midden-Oosten. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen