Google Maps

Coronavirus stelt ouders van kinderen met beperking voor moeilijke keuze

In instellingen voor mensen met een beperking is voorlopig geen bezoek meer toegelaten. Familieleden staan dus voor een moeilijke keuze: de bewoner daar laten of meenemen naar huis.

In de leefgroepen van Sint-Oda in Pelt en Ter Heide in Zonhoven, waar mensen met een beperking verblijven, is geen bezoek meer toegestaan, ook niet van naaste familie. Mensen wordt aangeraden om hun kind of familielid met een beperking in de instelling te laten. Als ze de bewoner toch mee naar huis nemen, kunnen ze die voorlopig niet terugbrengen . Anders is het risico op een besmetting te groot.

Het is een hartverscheurende keuze
Inne Driesen van Ter Heide in Zonhoven

"We staan geen extern bezoek toe omdat we het risico willen vermijden dat corona binnenkomt in onze leefgroepen", vertelt Inne Driesen van Ter Heide. "Als de mensen hun familielid wel mee naar huis willen nemen, kunnen we die bewoner moeilijk terug ontvangen omdat hij in de buitenwereld blootgesteld is aan de risico's."

"Het is een hartverscheurende keuze", gaat Driesen verder. "Maar we moeten deze drastische belissing nemen in het belang van de veiligheid en de gezondheid van onze bewoners en personeelsleden. We vinden dat natuurlijk ook heel jammer, maar ik denk dat onze ouders wel begrijpen dat dat nu noodzakelijk is."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de toestand in de instelling Rozenweelde In Aartrijke: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen