Videospeler inladen...

Trump pakt uit met "een van de meest radicale vliegverboden uit de geschiedenis": "Dit zal chaos creëren"

Mensen uit 26 Europese landen, waaronder België, zullen de komende maand niet meer naar de Verenigde Staten mogen vliegen. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump aangekondigd, in een poging het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in te dammen. Het nieuws stuurt een schokgolf door de al zwaar getroffen vliegindustrie. "Er zullen miljarden euro's verlies worden geleden."

Het inreisverbod in Amerika gaat vanaf vrijdag om middernacht in en geldt specifiek voor mensen die in de 14 dagen voor hun vertrek in een van de 26 landen van de Schengenzone zijn geweest (met uitzondering van Amerikaanse burgers). Het verbod geldt dus niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk of Ierland die de voorbije twee weken niet in de Schengenzone zijn geweest.

President Trump haalde in zijn toespraak uit naar de Europese Unie, die "heeft nagelaten om dezelfde voorzorgen te nemen" als de VS tegen de opmars van het coronavirus. 

"Hij verwijt de Europese landen dat ze niet snel genoeg een inreisverbod hebben ingesteld vanuit China, dat hij daar veel sneller in was geweest en dat dat veel minder besmettingen heeft veroorzaakt in de VS", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. "Hij zei dat veel Amerikanen wellicht besmet zijn door reizigers uit Europa. De vraag is hoe de EU daarop zal reageren."

Verwarring

Voor Trump was het de eerste toespraak over het coronavirus, nadat hij eerst toch ietwat tegenstrijdige signalen de wereld had ingestuurd met de boodschap dat het allemaal snel onder controle zou zijn, dat het aantal besmettingen aan het dalen was, dat er heel snel een vaccin zou zijn. Daar kwam veel kritiek op.

De toespraak werd gegeven vanuit het Oval Office. "Dat is nog maar de tweede keer, na de shutdown van de overheid van vorig jaar. Dus dat betekent dat het belangrijk is", zegt Soenens. "Ik denk dat de president in paniek is nadat de beurzen zijn ingestort. Men voorspelt straks trouwens weer een daling van 4 procent. Dat is al een daling van 20 à 25 procent op een maand tijd."

Dit zal chaos creëren in een al zwaar getroffen industrietak

Björn Soenens, correspondent in de VS

Trump creëerde ook verwarring met zijn toespraak. "Hij zei eerst: alle mensen die uit Europa naar Amerika komen, mogen het land niet meer binnen. Paniek bij de Amerikanen in Europa natuurlijk. Dat moest worden rechtgezet door het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Dus er zal toch nog gevlogen worden, maar dan alleen met Amerikanen aan boord."

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

En er was ook eerst gezegd dat er geen vrachtverkeer mogelijk zou zijn. "Dat zou natuurlijk nog veel meer impact hebben, want als er geen goederen meer kunnen worden vervoerd, vallen er handelsstromen stil. Dat is nadien ook rechtgezet: de vracht mag wel binnen, maar de piloten mogen niet uitstappen."

"Enorme impact"

Dat neemt niet weg dat de maatregel een enorme economische impact gaat hebben: los van het vele zakenverkeer tussen de EU en VS valt nu ook het toerisme tijdens de paasvakantie weg.

"Dit is een van de meest radicale vliegverboden in de geschiedenis van de luchtvaart, zeggen waarnemers. Dit zal chaos creëren in een al zwaar getroffen industrietak. De luchtvaartmaatschappijen waren blijkbaar vooraf niet op de hoogte gebracht. Duizenden luchtvaartroutes moeten worden geschrapt, er zullen miljarden euro's verlies worden geleden. Het is erger dan na 9/11. Toen ging het over een vliegverbod van een week."

Het probleem in Amerika is dat er nog maar heel weinig mensen getest zijn. Er lopen er dus nog velen rond zonder dat ze beseffen dat ze het virus hebben.

Björn Soenens, correspondent in de VS

Trump probeerde ook te sussen in zijn toespraak, door economische maatregelen af te kondigen voor burgers en bedrijven. "Voor 30 procent van de burgers die niet kunnen gaan werken, bestaat geen betaald ziekteverlof. Dus mensen die ziek zijn, lijden daar ook financieel onder. Hij wil dat rechtzetten. Hij vindt ook dat alle coronabehandelingen en -testen gratis moeten worden gemaakt. Hij pleitte ook voor belastinguitstel voor bedrijven."

Dat pakket van tientallen miljarden dollars wil hij laten goedkeuren door het Congres. De vraag is of dat zal lukken.

"Het begint nog maar pas"

In de VS is de impact van het nieuwe coronavirus vooralsnog vrij beperkt gebleven. Er zijn nu iets meer dan 1.000 besmettingen en er zijn 37 doden gevallen. "Maar Amerika is een groot land: het begint nog maar pas", weet Soenens. "De vraag is hoe groot het zal worden. Volgens experts kan dit in het slechtste geval leiden tot 1,6 miljoen slachtoffers."

"Het probleem in Amerika is dat er nog maar heel weinig mensen getest zijn. Er lopen er dus nog velen rond zonder dat ze beseffen dat ze het virus hebben. Stilletjesaan wordt ook duidelijk dat er effectief veel mensen besmet zijn."

Dat is nu onder meer ook het geval met een basketspeler van Utah Jazz uit de NBA. Die competitie is nu stilgelegd. Later kwam het nieuws dat de Amerikaanse acteur Tom Hanks (63) en zijn vrouw Rita Wilson (63) besmet zijn. Zij zitten op dit moment niet in de VS, maar in Australië.

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de aankondiging van president Donald Trump over het inreisverbod voor Europese landen vanwege corona-uitbraak:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze correspondent Björn Soenens in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen