Videospeler inladen...

Europese Centrale Bank pompt extra geld in economie eurozone, Bel-20 boekt met -14 procent grootste verlies ooit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de corona-pandemie te verzachten. De ECB zal extra geld in de economie pompen door haar opkoopprogramma van obligaties met 120 miljard euro te verruimen tot het einde van het jaar. Voorlopig krikt die aankondiging de Europese beurzen niet op, de Bel-20 boekt een historisch verlies van 14,2 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) en haar voorzitter Christine Lagarde verlagen de rentes niet, wat eerder de Amerikaanse en de Engelse centrale bank wel deden om de economische impact van het coronavirus te verlichten. Volgens de ECB moeten de eurolanden met hun begrotingsbeleid de crisis trachten te bezweren.

Tijdens haar persconferentie zei Lagarde ook dat de ECB er niet is om de spreads (renteverschillen op het schuldpapier van de eurolanden, red) kleiner te maken. Meteen schoot de rente op tienjarig Italiaans schuldpapier de hoogte in en kreeg Lagarde het verwijt dat ze het vertrouwen in de eurozone ondermijnde. 

De ECB neemt wel andere maatregelen: er komt een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma met 120 miljard euro en de banken zullen goedkoper geld kunnen lenen aan kmo's, want die zijn volgens de ECB het meest bedreigd door de coronapandemie.

De ECB schakelt dus de banken in om de economie en bedrijven te ondersteunen. Concreet zullen banken die leningen geven aan zulke bedrijven, bij de ECB gratis - zelfs met een negatieve rente - geld kunnen lenen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Beurzen toch verder onderuit

Maar de maatregelen van de ECB hebben de stemming op de Europese beurzen niet kunnen verzachten, integendeel. Meteen na de aankondiging gingen ze nog dieper in het rood. Op de Brusselse beurs noteert de Bel-20 met een verlies van 14,2 procent, dat is het grootste verlies ooit. Vooral de banken deden het slecht met verliezen tot 20 procent. Op de beurs van Frankfurt doken de koersen 10 procent, in Parijs 7,9.

Eerder sloot op de beurs van Tokio de Nikkei de handelsdag met een verlies van 4,4 procent. Hij eindigde op 18.559,63 punten, nadat hij tussentijds het laagste niveau sinds april 2017 had bereikt.

De Kospi in Seoel (Zuid-Korea) zakte 4,4 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney ging hard onderuit en sloot de dag af met een verlies van 7,4 procent, het zwaarste verlies in een dag sinds 2008. Qantas Airways kelderde bijna 10 procent.

Op de beurs in Shanghai bleef het verlies wel enigszins beperkt tot 1,8 procent. In China lijkt het virus over zijn hoogtepunt heen te zijn en neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

Ook in New York incasseerde de beurs een forse klap. De Dow Jones verloor bijna 10 procent, de slechtste prestatie sinds de beurscrash in oktober 1987. 

Olieprijzen naar beneden

Nadat de Amerikaanse president Trump had aangekondigd om alle reizen vanuit 26 Europese landen naar de VS te verbieden, daalden ook de olieprijzen fors. Een vat West Texas Intermediate (WTI) staat zo'n 4,5 procent lager, de Noordzeesoort Brent volgt dezelfde trend.

Bekijk hieronder een gesprek met onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen