Ceremoniemeesters en huwelijksplanners overspoeld met coronavragen: "Een huwelijk of een uitvaart stel je niet zomaar uit"

Organisatoren van huwelijken, ceremoniemeesters en begrafenisondernemers krijgen bezorgde vragen naar aanleiding van het coronavirus: "Er is erg veel onduidelijkheid ook bij organisatoren. We nemen zelf al enkele maatregelen."

"Heel wat mensen bellen me op met vragen over het coronavirus en de gevolgen voor hun huwelijk of voor een begrafenis van een dierbare", vertelt ceremoniemeester Eva Germeys van "Woorden Van Eva" in Deinze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.  "Het is moeilijk om op de vragen te antwoorden want ook voor ons blijft veel onduidelijk. Vanuit de overheid zijn er voorlopig nog geen richtlijnen. Het is wel zo dat we uit eigen initiatief al bepaalde maatregelen nemen bij huwelijken en uitvaarten."

Bordjes "niet kussen" op trouwfeest

Bruiloften en trouwfeesten zijn gelegenheden waar bij uitstek vaak gekust wordt. "Dat proberen we nu echt af te raden. We hangen bijvoorbeeld bordjes op met de mededeling "niet kussen". Toch blijft het erg moeilijk om de risico's er helemaal te vermijden." 

Op een trouwfeest zitten mensen dicht bij elkaar en wordt er natuurlijk ook gedanst

Ceremoniemeester Eva Germeys

Bij Germeys zijn er voorlopig nog geen trouwfeesten geannuleerd. "Dat is ook logisch, want vaak is alles al meer dan een jaar op voorhand geregeld. Dat zomaar uitstellen gaat gewoon niet." 

Geen handen geven bij uitvaarten

Ook bij begrafenissen komen erg veel mensen van verschillende generaties samen en vergroot dus de kans op het doorgeven van het coronavirus. "Daar wordt klassiek na een uitvaart gegroet. Dat betekent dat soms wel honderden mensen de nabestaanden van de overledene een hand geven. Dat is in deze tijden echt geen goed idee."

Troost bieden doen we vaak met een aanraking en net dat moeten we afraden 

Ceremoniemeester Eva Germeys

"We zorgen voor handgel, als ontsmetting. We vragen ook om op een andere manier te condoleren: bijvoorbeeld met een hoofdknik of een blik. We zien dat heel veel mensen het daar moeilijk mee hebben. Troost bieden doen we erg vaak nog met een aanraking en net dat moeten we nu afraden. Ook knuffels of omhelzingen zijn eigenlijk geen goed idee."  Voorlopig beperkt de overheid het aantal bezoekers van uitvaarten nog niet in ons land. "In Italië is dat bijvoorbeeld wel al het geval. We verwachten dat dit ook bij ons nog kan gebeuren." 

(lees verder onder de foto)

Ceremonie via skype

"We zullen als sector ook creatief moeten zijn. Ik heb begin april een trouwceremonie waarbij de zus van de bruid in Italië woont. Zij mag met haar gezin voorlopig niet afreizen. Heel het land is er in quarantaine tot 3 april. Ze zal pas op het nippertje weten of ze kan komen. Ik zit nu samen met de trouwers om alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld een skypeverbinding. Zo kan de zus, in nood, toch de ceremonie van op afstand volgen."

kasto80

Meest gelezen