Project "Vliegend Hert": drie Vlaams-Brabantse bossen opnieuw met elkaar verbinden via tuinen en stukjes groen

Overheden en natuurorganisaties willen met stukken groen en via tuinen drie Vlaams-Brabantse bossen terug met elkaar verbinden. Die natuur ligt er nu versnipperd bij en met het project "Vliegend Hert" worden die bossen terug met elkaar verbonden.

Het project krijgt de naam "Vliegend Hert", de grootste kever van Europa, die voorkomt in het gebied tussen Leuven en Halle. De stukken groen en bos liggen verspreid over Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek, Overijse en Tervuren.  Op termijn zouden de Vlaams-Brabantse bossen weer één gebied kunnen worden zegt Geertrui Windels van regionaal landschap: "Het is de bedoeling om die mooie natuur die nu versnipperd is, opnieuw met elkaar te verbinden.  En op die manier natuurlinten te krijgen tussen de drie wouden, het Meerdaalwoud, het Zoniënwoud en het Hallerbos.

We gaan inwoners duidelijk maken dat hun tuin biodiverser en dynamischer kan

Met het project wil regionaal landschap ook de inwoners mobiliseren:  "Dat kunnen we doen door inwoners duidelijk te maken dat hun tuin veel biodiverser en dynamischer kan.", zegt Windels.

Het vliegend hert is de mascotte van het project, het is de grootste Europese kever: "Het vliegend hert is iets groter dan een meikever en heeft een gewei als een hert. Doordat de kever te zwaar is kan hij niet vliegen, kan hij zichzelf  moeilijk  beschermen, omdat hij geen grote afstanden kan doen. Dus is het belangrijk dat we allemaal kleine stukjes in het verlengde van mekaar maken, zodanig dat die kever kan floreren."

Meest gelezen