Hilde De Windt

Zeepreventorium in De Haan lanceert kookapp voor kinderen met nierproblemen

Het is vandaag Wereldnierdag en in het Zeepreventorium in De Haan lanceren ze daarom een app met gezonde en vooral lekkere recepten voor kinderen met chronische nierproblemen. Het Zeepreventorium is een medisch centrum voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen. 

In Vlaanderen zijn er ongeveer 500 kinderen met nierproblemen. Zij moeten opletten dat ze niet te veel kalium, fosfor en zout opnemen via hun eten. De app van het Zeepreventorium biedt hier een oplossing voor. De recepten op de app zijn samengesteld door gespecialiseerde diëtisten en is ontwikkeld in samenwerking met UZ Gent. Wat de app zo speciaal maakt, is dat er per gerecht bijstaat of er kalium, fosfor en/of zout in zit. Je kan ook ingeven voor hoeveel personen je kookt. De app berekent dan automatisch de hoeveelheid ingrediënten.

Moeilijkste dieet

“De kinderen hebben in mijn ogen het moeilijkste dieet dat je je maar kan voorstellen”, zegt professor Ann De Guchtenaere. “Zij moeten kalium-, fosfor- en zoutarm eten en hebben soms ook nog een vochtbeperking. Het is niet evident voor ouders die moeten koken voor kinderen met een chronisch nierprobleem, zeker als het ook nog lekker moet zijn."

Meest gelezen