Wolven krijgen hoogste beschermingsgraad in Vlaanderen

De Vlaamse overheid wil de wolven in Limburg beter beschermen. Zo mag er tijdens de voorplantingsperiode niet meer gejaagd worden in het leefgebied van de wolven. Het netwerk van wildcamera's wordt uitgebreid en de Natuurinspectie drijft de controles op. 

Na de dood van wolvin Naya wil Vlaanderen voorkomen dat wolven August en Noëlla hetzelfde lot ondergaan. Daarom is beslist dat er tot eind juni niet meer gejaagd mag worden op het militair domein van Beverlo, het schietterrein van Helchteren-Meeuwen en het natuurgebied Pijnven.

Door de beschermingsgraad te verhogen, spreken we over celstraffen tot 5 jaar

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil de wolf ook een hogere beschermingsgraad toekennen en toevoegen aan de bijlage III van het Natuurdecreet. "Als er de wolven dan iets overkomt, dan kunnen er hogere boetes opgelegd worden en een gevangenisstraf van 5 jaar, dat is dubbel zoveel als nu." 

Preventieve maatregelen

Demir roept schapenhouders op om hun dieren goed te beschermen tegen wolven. De criteria voor subsidies voor wolfwerende omheiningen zullen versoepeld worden. En het Wolf Fencing Team met vrijwilligers van WWF en Natuurpunt zal werkingssubsidies krijgen. Want vrijwilligers van dat team helpen gratis bij het installeren van omheiningen.

De jagers hebben het everzwijnenprobleem niet opgelost, integendeel, er komen nog everzwijnen bij

De jagers vrezen dat door het tijdelijk jachtverbod in het leefgebied van de wolven de overlast door everzwijnen zal toenemen. Maar volgens Demir is het duidelijk dat de jagers het everzwijnenprobleem ook niet onder controle krijgen. Ze wil het nu over een andere boeg gooien."We moeten dat met een eigen team van de overheid proberen op te lossen." 

Meest gelezen