5 jaar geleden: "Men vroeg een uitgesproken mening. Misschien zijn we daarin te ver gegaan"

Echt bekend waren ze niet, al hadden de Britse zangeres Natalia Kills en haar echtgenoot, de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Willy Moon, al enkele muziekalbums achter hun naam staan. Maar daar zou wellicht verandering in komen, toen beiden als juryleden werden opgevist voor het 2e seizoen van de Nieuw-Zeelandse editie van "The X Factor". Maar tijdens de eerste live-uitzending van de talentenshow midden maart 2015 liep het helemaal fout. Beiden boorden een deelnemer de grond in, en dan ging het zelfs niet eens over diens muzikale capaciteiten. Zo werden Kills en Moon, die prompt ontslagen werden, hét voorbeeld van artiesten wier carrière al voorbij is vooraleer ze goed en wel begonnen was.

Na het optreden van deelnemer Joe Irvine, die "Cry me a river" gezongen had, spaarde eerst Kills haar kritiek niet, die Irvine beschuldigde een dubbelganger van haar echtgenoot te zijn: "Zelf een artiest zijnde die creatieve integriteit en intellectueel eigendom hoog in haar vaandel draagt, walg ik van het feit hoezeer je mijn man gekopieerd hebt. Van de haren tot het pak dat je draagt. Heb jij dan geen respect voor originaliteit? Je bent belachelijk. Zo goedkoop. Zo weerzinwekkend. Ik vond het artistiek compleet afschuwelijk."

Moon ging daarna op eenzelfde leest verder: "Je lijkt wel Norman Bates (de moordenaar uit de bioscoopfilm "Psycho", red). Het is allemaal een beetje eng, alsof je uiteindelijk iedereen in het publiek gaat vermoorden." Kills kwam toen helemaal op dreef: "Je maakt me ziek. Ik kan hier echt niet tegen. Ik schaam me om dit te moeten aanschouwen."

De reacties op sociale media waren vernietigend voor het duo. Zo reageerde bijvoorbeeld zangeres Ellie Goulding, bekend van onder meer de wereldhit "Burn", met: "Als je zegt dat iemand je stijl kopieert, dan moet je zelf toch eerst ietwat bekend zijn, niet?" Ook werd er met een onlinepetitie gestart om beiden uit het programma te halen. Die werd uiteindelijk door meer dan 76.000 mensen ondertekend.

Joe Irvine zelf kreeg dan weer massaal veel steunbetuigingen, onder meer van Ed Sheeran en Lorde:

Volgens toenmalig CEO Mark Weldon van TV3, dat "The X Factor" uitzond, was de situatie onhoudbaar geworden om het koppel aan boord te houden: "We hebben geen vertrouwen meer in het feit dat Kills en Moon de juiste mensen zijn om als jurylid in "The X Factor" te zetelen. Ze zullen de show dan ook onmiddellijk verlaten."

De beslissing werd alvast toegejuicht door 2 coryfeeën van de Britse editie van “The X Factor.” Louis Walsh vond op radiostation RTE 2fm dat Kills geen klasse en smaak had: "Ik denk dat ze nooit nog een job zal vinden. Wie wil haar nog inhuren? Niemand toch." Simon Cowell omschreef de jurering van Kills en Moon op Daily Mail dan weer als "hatelijk".

Enkele dagen na het ontslag reageerde het koppel met een officiële mededeling: "We werden aangemoedigd om een uitgesproken mening te hebben en dat is uit de hand gelopen. Hoe echt reality-tv is? De tv-kijker krijgt niet alles te zien."

Ook op muziekwebsite Billboard reageerde Kills nog op de hele hetze: "Soms wordt er door producers drama gecreëerd om zo betere kijkcijfers te krijgen. Mocht dit zo’n stunt van hen zijn, dan is het heus wel een slechte stunt. Nee, we hadden er geen flauw benul van hoe reality-tv werkt. Wat is er echt en wat niet? Ik ben nog altijd in shock over wat ons overkomen is. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat het achter de rug is. Nu kan ik me weer voor 100 procent op de muziek storten." Moon reageerde op een soortgelijke manier: "Het programma spoort juryleden aan om rechtuit te zijn en een duidelijke mening te geven. Daarin zijn we te ver gegaan."

Beiden wensten Joe Irvine wel nog veel succes in dit programma. Hij zou uiteindelijk in de 5e liveshow uitgeschakeld worden en zo de 8e plaats in deze editie van "The X Factor" wegkapen. In een interview met NZ Herald in maart 2016 noemde hij de kritiek van het duo "een traumatiserende ervaring": "Ja, ik was boos. Maar ik heb me ingehouden omdat ik wist dat er kinderen meekeken. Ik hoop dat beiden nooit nog zoiets stoms zullen doen." De nu 30-jarige Irvine treedt nog steeds op.

Kills en Moon zelf verdwenen terug in de anonimiteit. Al wist Kills, die haar naam nadien veranderde in Teddy Sinclair, wel nog een Grammy-nominatie in de wacht te slepen als co-schrijfster van een nummer van Rihanna. Met haar man vormde ze de groep Cruel Youth, weliswaar met weinig succes.

In december 2018 keek Kills nog even terug op haar optreden in "The X Factor" in een interview met Paper Magazine: "Mocht ik iemand anders geweest zijn die naar mij aan het kijken was, dan zou ik ook gedacht hebben dat ik satan was. Maar ik kan niet het slachtoffer zijn, want ik heb het zelf gedaan. Op televisie. Maar ik kan de waarheid niet zeggen. Ook al weet ik dat dan die 20.000 doodsbedreigingen uit mijn hoofd zouden verdwijnen. En niet alleen ik heb doodsbedreigingen gekregen. Nee, mijn hele familie kreeg die." Over 2015 liet ze ook nog weten: "It felt like it was the death of me."

En wat de Nieuw-Zeelandse versie van "The X Factor" betreft, die gaf er op het einde van dit 2e seizoen de brui aan.

Meest gelezen