Videospeler inladen...

Huwelijk uitgesteld of met "minimumbezetting" door coronamaatregelen: "Jaar voorbereidingen valt in het water”

Volgens de coronamaatregelen van de federale overheid mogen er geen erediensten gehouden worden met uitzondering van begrafenissen en huwelijken, maar dan alleen in beperkte kring. Agnes uit Lokeren weet niet wat gedaan. “Mijn zoon zou morgen trouwen, en het is een groot feest met alles erop en eraan. We zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen en dat valt nu allemaal in het water.” Ook andere families uit Bredene en Hasselt met geplande huwelijken getuigen.

Gisteren zat Agnes samen met haar zoon en schoondochter gekluisterd aan het televisietoestel. De beslissingen die de federale regering neemt om het coronavirus tegen te houden, komen hard aan.

Boos en droef maar vooral veel vraagtekens

Agnes is heel aangedaan: “Mijn schoondochter was nog bezig de bedankingskaartjes in enveloppes te steken toen we het nieuws vernamen”, zegt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, “we stonden echt perplex.”

“De feestzaal heeft ons onmiddellijk gecontacteerd, eigenlijk moeten ze de deuren gesloten houden, maar ze wilden kijken wat mogelijk was.” Ook de pastoor wil de trouwerij niet afgelasten. “De stad Lokeren is in crisisberaad over alle te regelen zaken, ik weet niet hoe prioritair onze trouw is.” Het wordt dus nog afwachten wat er uit de bus komt. 

Bloemen ophalen en naar de kapper

Ondertussen gaat het gezin door met alle voorbereidingen. “We gaan verder op automatische piloot. Ik heb de boekjes en de bloemen voor in de kerk opgehaald, ik ben naar mijn kappersafspraak geweest en mijn kleed hangt klaar.” Maar Agnes doet dat vol twijfels: “Ik moet afwachten wat de dag brengt. Moeten we de gasten verwittigen dat het niet doorgaat?”

We gaan onszelf mooi maken en er het beste van maken

Agnes Hofman

Uitstellen?

"Elke feestzaal moet je twee jaar op voorhand boeken, dus uitstellen zou irreëel zijn.” Een jaar vol voorbereidingen gaat aan Agnes voorbij. “Het is morgen ook mijn schoondochters verjaardag, we keken er zo naar uit. Ik ben echt boos en teleurgesteld om al die onduidelijkheid.”

Toch gaat Agnes door met de feestelijkheden. “We gaan ons mooi maken en er iets moois van maken. Desnoods in intieme kring of op een andere locatie waar we kunnen samenkomen.”

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Lang wachten op goedkeuring

Ook Natascha en Dries uit Bredene hebben vandaag lang moeten wachten op een bericht van het gemeentebestuur of ze morgen al dan niet konden trouwen voor de wet. Om 16.30 uur kregen ze het verlossende bericht dat het kon, maar onder strikte voorwaarden.

Zo zal de beperkte delegatie eerst gescand worden op koorts vooraleer ze het gemeentehuis mogen betreden. Het koppel had ook drie getuigen voorzien, maar dat mag maar een persoon zijn. Opvallend is dat grootouders hier wel aanwezig mogen zijn. Geen avondfeest voor Natascha en Dries zoals eerst voorzien, maar de buren plannen een feest voor hen. 

Een koppel uit Hasselt was hetzelfde lot beschoren. Ook zij dienden vandaag lang te wachten op een bericht van het stadsbestuur. Hun trouw kan uiteindelijk doorgaan, maar ook met een kleine bezetting. Hier werd gevraagd om geen grootouders mee te brengen. 

Meest gelezen