Foto: Radio 2

Begrafenisondernemer: "Koffietafels kunnen niet doorgaan, geen pretje om nabestaanden te moeten teleurstellen"

Ook de uitvaartsector ondervindt gevolgen van de maatregelen die worden aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat merkt ook Jan Schillebeeckx van de gelijknamige uitvaartzorg in Oud-Turnhout. "Een overlijden is al zo moeilijk en dit komt er nog eens bij."

Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx heeft vestigingen in Oud-Turnhout, Ravels, Arendonk en Retie en is één van de grootste uitvaartbedrijven in de Kempen. Bij hen staan vandaag drie begrafenissen gepland. "De koffietafels zullen niet kunnen doorgaan", zegt Jan Schillebeeckx. "De burgemeester heeft me gezegd dat hij geen koffietafels toelaat op zijn grondgebied. Ik weet voorlopig nog niet wat er precies op me afkomt morgen (vrijdag), maar het is geen pretje om vlak voor de uitvaart nog van alles te moeten wijzigen en mensen te moeten teleurstellen. Een overlijden is al zo moeilijk, en dit komt er nog eens bij. We zijn een beetje crisismanagers en we gaan proberen alles in goede banen te leiden."

Achteraf zeggen mensen dat ze de diensten afstandelijker vinden, nu ze elkaar niet meer mogen omhelzen.

Jan Schillebeeckx van uitvaartzorg in Oud-Turnhout

De uitvaarten uitstellen is geen optie, zegt Schillebeeckx. "Plechtigheden mogen plaatsvinden in beperkte kring, maar om de uitvaarten niet te laten doorgaan, dat is niet mogelijk. Elke dag zijn er overlijdens dus dat houden we niet lang vol om geen uitvaarten te doen."

Er waren al een tijdje voorzorgsmaatregelen van kracht, ook bij uitvaarten. Jan Schillebeeckx merkt dat nabestaanden de uitvaartdiensten daardoor anders beleven. "Mensen worden steeds voorzichtiger. Sinds enkele dagen worden de kisten niet meer begroet op de klassieke manier maar enkel met een hoofdbuiging. Mensen geven elkaar ook geen handen meer. Achteraf zeggen ze dat ze de diensten afstandelijker vinden en minder emotioneel, nu ze elkaar niet meer mogen omhelzen. Maar ze hebben er wel begrip voor dat dit moet gebeuren omwille van de veiligheid." 

 

Meest gelezen