Burgerinitiatief De Pinte zoekt vrijwilligers om kwetsbare mensen aan eten en medicatie te helpen

Een inwoner uit De Pinte zoekt vrijwilligers die kwetsbare mensen en ouderen willen helpen aan eten en medicatie nu er gevraagd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven door het coronavirus. Hij doet daarvoor een oproep via Facebook. "We moeten mensen minder bang maken en solidariteit tonen", vindt Rudi Maelbranke.

De regering heeft gisteravond een reeks drastische maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Vanaf middernacht gaan cafés en restaurants dicht en worden lessen in scholen opgeschort. Werknemers wordt gevraagd om zo veel mogelijk thuis te werken. Maar wat met oudere en kwetsbare mensen die minder sociale contacten hebben en vaak niet met sociale media overweg kunnen? Hoe komen zij aan eten en medicatie? Daar hoopt Rudi Maelbrancke uit De Pinte een oplossing voor te vinden. Hij doet daarvoor een oproep op Facebook op zoek naar vrijwilligers en ideeën.

De oproep:

"Ik heb een oproep gedaan omdat ik mensen zoek die vrijwillig eten willen halen of medicatie voor mensen die minder gemakkelijk buiten kunnen nu. Of als er bijvoorbeeld een klus moet gebeuren. Kwetsbare mensen, mensen die minder mobiel zijn en ouderen hebben vaak geen breed sociaal netwerk om dergelijke zaken aan te vragen. Met dit initatief hoop ik hen te helpen", vertelt Rudi. 

Ik zoek mensen die bijvoorbeeld eten of medicatie willen halen. Kwetsbare mensen hebben dat echt nodig nu
Initiatiefnemer Rudi Maelbrancke

Heb jij ideeën?

Rudi zoekt vrijwilligers maar ook ideeën om alles beter te organiseren. "Hoe kunnen we deze mensen beter bereiken en bovenal: hoe kunnen zij ons bereiken? Vaak weten oudere mensen niet hoe ze met sociale media om moeten. En bovenal ook: hoe kunnen we dat veilig doen?" Rudi verwijst dan ook naar een initatief waarbij vrijwilligers affiches onder de voordeur schuiven zodat de inwoner daar zijn contactgegevens kan op zetten. "We willen vooral de oudere mensen niet besmetten. Op deze manier komen we niet rechtstreeks met hen in contact."

Gezocht: perfect communicatiemiddel

Concreet wil Rudi nu een lijst opstellen met namen van mensen uit De Pinte die bijvoorbeeld inkopen willen doen. Hij zoekt ook nog een manier om te communiceren tussen de doelgroep en de vrijwilligers. "Dat zou kunnen via een website of een extra sociaal mediakanaal waarop mensen zich kunnen inschrijven." 

Er is ondertussen al het emailadres info@depinte-helpt.be en het telefoonnummer 0467/03.55.72 dat kan gecontacteerd worden als je wil helpen of geholpen wil worden. Rudi zal ook een webvergadering opzetten deze avond voor geïnteresseerden. Dat laat hij weten via Facebook: "Wie zijn telefoonnummer en naam sms't of mailt voeg ik toe aan een Whatsapp-groep."

kasto80

Meest gelezen